*

Nieuws Buitenland

Economische groei in VS zwakt af

vrijdag 26 oktober 2018 15:42

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De economische groei in de Verenigde Staten is in het derde kwartaal duidelijk afgezwakt, maar niet zo sterk als kenners hadden voorzien. Volgens voorlopige cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel trok de consumptie bovendien het hardst aan in jaren.

Op jaarbasis ging 's wereld grootse economie met 3,5 procent vooruit. Een kwartaal eerder was nog sprake van een plus van 4,2 procent. Maar economen gingen er te midden van alle handelsspanningen al van uit dat de Amerikaanse economie minder krachtig zou groeien dan de voorgaande periode. Zij rekenden in doorsnee op een stijging van het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) met 3,3 procent.

Geholpen door de belastingverlagingen van president Donald Trump was in het tweede kwartaal nog sprake van de sterkste economische groei sinds 2014. De uitgaven van consumenten, die het leeuwendeel van de economie bepalen, gingen dit keer echter nog iets sterker omhoog. De cijfers tonen hier een plus van 4 procent tegen 3,8 procent in het tweede kwartaal.

Rentebeleid

Volgens analisten blijft de Amerikaanse economie er uiteindelijk solide voorstaan. Kenners zien in de cijfers in ieder geval geen reden voor de Federal Reserve om te stoppen met het stapje voor stapje verhogen van de rente.

De groeicijfers spelen doorgaans een belangrijke rol bij het rentebeleid van de koepel van Amerikaanse centrale banken. Naar verwachting gaat de Fed dit jaar nog één keer de rente verhogen. In september krikte de Fed de rente ook al op, ondanks kritiek hierop van Trump. De president vindt dat de Fed de Amerikaanse economie in gevaar brengt. Renteverhogingen zorgen er immers voor dat geld lenen duurder wordt en dat zet een rem op de groei.