*

Nieuws Buitenland

Wall Street op forse winst

woensdag 31 oktober 2018 19:16

Beurs maakt schade van oktober klein beetje goed.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden woensdagavond fors hoger, op weg om de schade van de maand oktober op de laatste handelsdag zo veel mogelijk te beperken, nadat dinsdag de weg omhoog weer was gevonden door koopjesjagers.

De Dow Jones-index steeg 1,3 procent, de S&P500 won 1,6 procent en de techbeurs Nasdaq kon zelfs 2,4 procent bijschrijven.

Het sentiment leek verder te verbeteren nadat de resultaten van Facebook minder zorgwekkend leken dan die van andere toonaangevende technologiebedrijven zoals Amazon.com, Netflix en Google-moeder Alphabet. De hele sector werd de afgelopen weken flink afgestraft na die tegenvallende resultaten waardoor de Nasdaq meer dan 10 procent terug moest en daarmee een formele correctie noteerde.

Het aandeel Facebook reageerde dinsdag nabeurs aanvankelijk negatief, maar veerde toen op.

Wereldwijd lijkt de risicomijdende stemming van oktober overigens te zijn omgeslagen, zonder dat de economische en politieke situatie drastisch veranderde.

De Chinese economie liet woensdagochtend nog een groeivertraging zien en de Bank of Japan besloot zijn monetaire beleid niet te verkrappen, vrezend dat het handelsconflict tussen Amerika en China ook de Japanse economie zal raken.

Sommige commentatoren keken niettemin alweer omhoog. "We handelden op zaken die niet fundamenteel van aard waren, en nu kijken we weer naar de onderliggende waarden, en die zijn heel aantrekkelijk", zei analist Brent Schutte van Northwestern Mutual. Stijgende arbeidskosten bewijzen volgens Schutte dat de loongroei in Amerika versnelt, terwijl de inflatie laag blijft. "We huren meer mensen in en betalen ze meer, en dat is goed nieuws voor de economie."

Michael Hewson van CMC Markets bleef voorzichtiger. "Het kan goed zijn dat de markt opveert omdat beleggers hun posities bijstellen aan het einde van de maand", stelde hij. "Toch zijn er signalen dat we een bodem voor de korte termijn beginnen te zien, nu het meeste slechte nieuws tot op zekere hoogte is ingeprijsd."

De beurs verwerkte woensdagmiddag nog diverse economische cijfers uit de Verenigde Staten. Loonstrookjesverwerker ADP meldde 's middags dat het aantal banen in de VS in oktober met 227.000 is toegenomen, waar economen rekenden op 180.000. De bedrijvigheid rond Chicago vertraagde in oktober, bleek uit een inkoopmanagersindex. Verder liepen de Amerikaanse olievoorraden zoals verwacht verder op, voor de zesde week op rij.

De euro verloor terrein op de dollar. De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1304. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1390.

De olieprijzen noteerden tot 0,3 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Facebook werd ruim 4 procent meer waard. De winst in het derde kwartaal overtrof de verwachtingen van analisten, maar het bedrijf waarschuwde beleggers opnieuw dat de kosten omhoog gaan. Het aantal dagelijks actieve gebruikers van Facebook steeg met 9 procent op jaarbasis tot 1,49 miljard, nipt meer dan 1,47 miljard gebruikers in het tweede kwartaal.

General Motors schoot met bijna 9 procent omhoog. De aangepaste winst per aandeel was veel hoger dan verwacht in het derde kwartaal, met 1,87 tegen 1,25 dollar.

Estée Lauder verhoogde het kwartaaldividend en kondigde een aandeleninkoop aan, na een winststijging en groei in alle productgroepen en alle regio's, die ruimte boden om de winstverwachting opwaarts bij te stellen. Het aandeel steeg 5,2 procent.

Het aandeel eBay stond 7 procent hoger, na de kwartaalcijfers dinsdag nabeurs. Het aantal actieve gebruikers steeg met 4 procent tot 177 miljoen. Voor het lopende vierde kwartaal rekent eBay op een omzet van 2,85 miljard tot 2,89 miljard dollar met een aangepaste winst per aandeel van 0,67 tot 0,69 dollar. Daarmee zou de winst in heel 2018 moeten uitkomen op 2,29 tot 2,31 dollar. Zo scherpte eBay de oude winstverwachting aan, die op 2,28 tot 2,32 dollar per aandeel lag.

Qualcomm noteerde vlak na een adviesverlaging van Bank of America van 'buy' naar 'neutral'.

Arconic wordt volgens persbureau Reuters overgenomen door de private equity investeerder Apollo. Het aandeel van de maker van aluminiumproducten steeg 4,6 procent.

T-Mobile US werd 8 procent meer waard, nadat het telecombedrijf fors meer klanten verwelkomde in het afgelopen kwartaal. Dit jaar rekent het telecombedrijf op een aangepaste EBITDA van 11,8 tot 12,0 miljard dollar. Bij de halfjaarcijfers werd de outlook nog verhoogd naar 11,5 tot 11,9 miljard dollar. Ook hebben aandeelhouders van T-Mobile dinsdag ingestemd met de voorgenomen fusie met Sprint.

Niet alle cijfers werden juichend ontvangen. Computerspellenfabrikant Electronic Arts stelde teleur met de verwachte verkoopcijfers voor de feestdagen en daalde 3 procent. Kellogg, bekend van cornflakes, zag de kwartaalomzet dalen en het aandeel leverde 7 procent in. Baxter International gaf zelfs 10 procent prijs na zijn kwartaalrapportage.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 31, 2018 14:16 ET (18:16 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.