*

Nieuws Buitenland

Meer winst voor Shell

donderdag 1 november 2018 08:43

Energiereus lanceert tweede tranche inkoopprogramma eigen aandelen.

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft in het derde kwartaal van 2018 de winst zien stijgen, zoals ruim twintig analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus ook hadden verwacht. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de energiegigant.

CEO Ben van Beurden sprake van goede operationele resultaten en sprak zelfs van één van Shell's sterkste resultaten ooit, waarbij de resultaten de energiereus in staat stellen het dividend, de rentebetalingen, aandelenterugkoop en de verdere aflossing van schulden te kunnen dekken.

"Onze strategie ligt op schema. We hebben de eerste tranche van de aandeleninkoop afgerond, in lijn met ons voornemen om tegen het einde van 2020 voor in totaal 25 miljard dollar aan eigen aandelen terug te kopen", aldus Van Beurden. Shell lanceert vandaag de tweede tranche van het inkoopprogramma. Tot en met 28 januari 2019 wil het concern voor 2,5 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

"Ondertussen ging de transformatie van onze portefeuille door met de verdere desinvestering van niet-strategische-activa en de definitieve investeringsbeslissing van LNG Canada", voegde hij toe.

Begin oktober nam Shell het definitieve investeringsbesluit in het Canadese project te investeren.

De zogenoemde CCS winst, dat wil zeggen de winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzonder posten, kwam afgelopen kwartaal uit op 5,6 miljard dollar, in vergelijking met 4,1 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

Analisten rekenden op op 5,8 miljard dollar. Daarbij lag de hoogste schatting op 6,8 miljard dollar en de laagste op 5,2 miljard dollar.

Downstream was het afgelopen kwartaal goed voor een winst van 2,0 miljard dollar en Upstream voor 1,9 miljard dollar. De tak Integrated Gas droeg 2,3 miljard dollar bij. Analisten gingen er vanuit dat Downstream afgelopen kwartaal goed was voor een winst van 2,0 miljard dollar en Upstream voor 1,8 miljard dollar. Voor de divisie Integrated Gas werd gerekend op een winst van 2,5 miljard dollar.

De energiereus boekte het afgelopen kwartaal een omzet van 101,5 miljard dollar, tegenover 77,7 miljard dollar een jaar eerder.

Shell produceerde in het derde kwartaal 3,6 miljoen vaten olie-equivalent per dag, in vergelijking met een productie van 3,4 miljoen in het voorgaande kwartaal en 3,7 miljoen vaten in het derde kwartaal van 2017.

De operationele vrije kasstroom bedroeg het afgelopen kwartaal 12,1 miljard dollar, tegenover 7,6 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. De vrije kasstroom liep op van 3,7 miljard naar 8,0 miljard dollar.

De gearing bedroeg in het derde kwartaal 23,1 procent, in vergelijking met 23,6 procent in het tweede kwartaal 2018 en 25,7 procent in het derde kwartaal van 2017.

Doelen

Shell herhaalde in maart reeds de verwachting dat de Downstream tak in 2020 een jaarlijkse vrije autonome kasstroom zal opleveren van 6 miljard tot 7 miljard dollar. Vijf jaar later moet dat zijn opgelopen tot 9 miljard tot 12 miljard dollar. Hierbij rekent het energiebedrijf met een olieprijs van 60 dollar per vat.

Ieder jaar wil Shell tussen 7 miljard en 9 miljard dollar investeren in Downstream, wat een rendement op het gemiddeld geïnvesteerde kapitaal moet opleveren van ruim 15 procent.

De winstgevendheid van Marketing zal volgens Shell in 2025 met meer dan 2,5 miljard dollar zijn gestegen en de winst bij Chemicals zal in dat jaar naar verwachting naar 3,5 miljard tot 4,0 miljard dollar zijn gegroeid.

Het aandeel Royal Dutch Shell sloot woensdag op 28,16 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 01, 2018 03:43 ET (07:43 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.