*

Nieuws Buitenland

Wall Street lager gesloten

donderdag 8 november 2018 22:05

Federal Reserve handhaaft federal funds rate op 2,00 tot 2,25.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is donderdag lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,3 procent tot 2.806,84 punten, de Dow Jones index sloot vlak op 26.191,42 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent lager op 7.530,88 punten.

De handelsdag stond volledig in het teken van het Fed-rentebesluit. Conform de verwachting handhaafde het beleidscomité van de centrale bank zijn belangrijkste rentetarief, de federal funds rate, op 2,00 tot 2,25 procent. Ook het discontotarief werd gehandhaafd op 2,75 procent. Het besluit was unaniem.

In de begeleidende verklaring zei het FOMC te constateren dat sinds de laatste beleidsvergadering in september de arbeidsmarkt is blijven groeien en dat de economische activiteit sterk is gestegen.

"De stijging van het het aantal banen is de afgelopen maanden gemiddeld hoog en het werkloosheidspercentage is gedaald. De bestedingen van huishoudens zijn sterk blijven groeien, terwijl de groei in bedrijfsinvesteringen licht is vertraagd ten opzichte van de sterke groei eerder dit jaar", aldus het beleidscomité.

"Op jaarbasis blijven zowel de totale inflatie als de inflatie voor andere items dan voedsel en energie in de buurt van 2 procent. De indicatoren voor de langetermijninflatieverwachting zijn per saldo weinig veranderd", voegde het FOMC toe.

Het comité zei te verwachten dat een verdere geleidelijke verhoging van de federal funds rate consistent zal zijn met een aanhoudende groei van de economische activiteit, sterke arbeidsmarktomstandigheden en inflatie in de buurt van de doelstelling van 2 procent op de middellange termijn. "Ricico's voor de economische vooruitzichten lijken ongeveer in evenwicht te zijn", zei het comité.

Vooruitblikkend, schatten marktvolgers de kans op een renteverhoging in december in op 80 procent.

"De uitkomst van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen heeft waarschijnlijk de vooruitzichten van de Fed niet veranderd, noch onze Fed-visie gewijzigd", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank in een reactie. "Ons basisscenario is een verhoging van de federal funds rate in december, een nieuwe stijging in maart 2019, gevolg door een omkering van de curve in het tweede kwartaal. Dit laatste zou leiden tot een pauze in de Fed's [rente] verhogingscyclus", voegde hij toe.

Eerder op de dag werd op macro-economisch vlak bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 3 november is gedaald met 1.000 aanvragen naar 214.000 eerste steunaanvragen.

De december-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot donderdag 1,6 procent, ofwel 1,0 dollar, lager op 60,67 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

De euro/dollar noteerde op 1,1361. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1439 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1427 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan vrijdag in de Verenigde Staten een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de producentenprijzen in oktober, gevolgd door de groothandelsvoorraden in september en het voorlopig consumentenvertrouwen in november.

Bedrijfsnieuws

Tot dusver heeft 87 procent van de ondernemingen in de S&P 500 de cijfers over het afgelopen kwartaal gerapporteerd. Vandaag is het onder meer de beurt aan Dow Jones-component Walt Disney, dat nabeurs met de resultaten over het afgelopen kwartaal komt. Analisten zijn met name benieuwd naar de stand van zaken rond de streaming services van het amusementsconcern. Ook gaat de interesse uit naar de plannen rond de overgenomen delen van Fox. Het aandeel daalde in aanloop naar de publicatie circa 1,3 procent.

Costco Wholesale verloor circa 0,5 procent. In de negen weken tot 4 november behaalde Costco een omzet van 24,8 miljard dollar, een stijging van 10,4 procent op jaarbasis, zo werd woensdag nabeurs bekend.

Tesla steeg ongeveer 0,4 procent. De fabrikant van elektrische auto's heeft bestuurslid Robyn Denholm benoemd als nieuwe voorzitter, ter vervanging van Elon Musk, die van de Amerikaanse beurstoezichthouder het voorzitterschap moest inleveren.

L Brands, het moederbedrijf van Victoria's Secret, won ruim 5,5 procent. De lingerieketen gaf vandaag een outlook voor het derde kwartaal en die was beter dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf komt op 21 november met de definitieve kwartaalcijfers naar buiten.

Crocs steeg circa 27,7 procent. Het schoenenbedrijf rapporteerde winst- en omzetcijfers over het afgelopen kwartaal, die de verwachtingen van analisten versloegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 08, 2018 16:05 ET (21:05 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.