*

Nieuws Buitenland

Valuta: dollar wint aan kracht terwijl euro verzwakt

vrijdag 9 november 2018 09:33

Slot onder 1,1300 dollar baant weg voor 1,1000 dollar.

(ABM FN-Dow Jones) De dollar is ten opzichte van de euro aan de winnende hand geraakt, terwijl de euro juist verzwakt, nadat Italië en de Federal Reserve afzonderlijk van elkaar hun invloed lieten gelden.

"De Europese Commissie is scherp op Italië als het gaat om het begrotingstekort van volgend jaar, terwijl de Italianen dit eigenlijk naast zich neer leggen. Daarnaast was de Fed gisteren nog altijd positief over de economie van de Verenigde Staten", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxobank vrijdag tegen ABM Financial News.

Die twee factoren zorgden volgens Jongbloed voor een verzwakking van de euro en een stijgende dollar.

Jongbloed ziet het muntpaar op weg naar een volgende test van de technische steun net boven de 1,1300 dollar waar de euro een dubbel bodem heeft neergezet. "Stel dat de euro vanavond om elf uur een slotnotering onder de 1,1300 dollar op het bord heeft staan, dan lijkt de weg open te liggen tot 1,1000", aldus Jongbloed.

De handelaar wees vrijdag op drie belangrijke aandachtspunten die deze maand, maar mogelijk al de komende dagen, de valutamarkten danig parten kunnen gaan spelen, namelijk de Italiaanse begroting voor 2019, de Brexit en de G-20 top eind deze maand.

"Rome heeft tot op dinsdag 13 november van de EC de tijd gekregen een aangepaste begroting voor 2019 in te dienen. Doet het dat, dan is dat goed nieuws voor de euro, zo niet, dan blijven de risico's voor de euro aan de onderkant liggen", aldus Jongbloed.

"Mocht de Britse premier Theresa May dit weekend een kabinetsvergadering bijeen kunnen roepen om een uiteindelijk Brexit-voorstel op tafel te krijgen, dan is dat goed nieuws voor het Britse pond en niet zo goed nieuws voor de euro en dan staat deze zo op 0,85 Britse pond."

"De G-20 brengt ook de leiders van de Verenigde Staten en China bij elkaar en in dat onderhoud gaat het maar om één ding, namelijk het handelsconflict. Komen ze er uit, dan stijgt de dollar", aldus de valutahandelaar.

"Maar het kan in alle drie de gevallen ook de andere kant uitpakken, dus geen Italiaanse begroting, geen Brexit-voorstel en geen handelsdeal en ook dat heeft zijn gevolgen voor de valuta's. Daarom is het ook zo stil op de markt", aldus de uitleg van Jongbloed.

Naast dit alles kan het Britse pond vandaag nog reageren op een aantal Britse macrocijfers, waarvan de groei over het derde kwartaal de belangrijkste is. Op kwartaalbasis wordt een groei van 0,6 ingeschat tegen een groei van 0,4 procent een kwartaal eerder. Op jaarbasis wordt uitgegaan van een groei van de economie met 1,5 procent tegen 1,3 procent een kwartaal ervoor. Er volgen ook cijfers over de Britse industriële productie en daarvan ligt de prognose op maandbasis op een vlak resultaat tegen een plus van 0,2 procent in augustus, op jaarbasis wordt uitgegaan van een stijging met 0,4 procent tegen 1,3 procent een maand eerder.

De Noorse kroon, die de laatste weken stevig onder druk stond als gevolg van de gedaalde olieprijs, kan vandaag onder invloed komen van de consumentenprijzen over oktober.

De industriële productie van Frankrijk over september kwam op maandbasis 1,8 lager uit, veel meer dan de daling met 0,4 procent die vooraf werd voorzien.

In de Verenigde Staten gaat de aandacht vandaag uit naar onder meer de producentenprijzen over oktober, de groothandelsvoorraden over september en het voorlopige consumentenvertrouwen over november, zoals deze wordt gemeten door de Universiteit van Michigan.

Voor de producentenprijzen wordt verwacht dat deze op maandbasis met 0,3 procent zijn gestegen tegen een stijging met 0,2 procent in september. Zonder de effecten van voedsel- en energieprijzen ligt de prognose op een stijging met 0,2 procent, gelijk aan het cijfer over september.

De groothandelsvoorraden zijn naar verwachting op maandbasis met 0,3 procent gestegen. In augustus bedroeg de stijging 1,0 procent.

De vertrouwensindex zakt naar verwachting in de eerste lezing van 99,0 naar 97,0.

De euro noteerde vrijdag 0,2 procent lager op 1,1341 dollar. De euro leverde 0,3 procent in ten opzichte van het Britse pond en noteerde 0,8708 Britse pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 09, 2018 03:33 ET (08:33 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.