*

Nieuws Buitenland

Wall Street beweegt richting lagere opening

vrijdag 9 november 2018 14:57

Rentebesluit Fed drukt op sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,4 procent in het rood.

Daarmee lijkt Wall Street de neerwaartse trend na het rentebesluit van de Federal Reserve van donderdag een vervolg te geven. Conform de verwachting handhaafde het beleidscomité van de centrale bank donderdagavond het belangrijkste rentetarief, de zogeheten federal funds rate, op 2,00 tot 2,25 procent. Ook het discontotarief werd gehandhaafd op 2,75 procent. Het besluit was unaniem.

In de begeleidende verklaring zei het FOMC te constateren dat sinds de laatste beleidsvergadering in september de arbeidsmarkt is blijven groeien en dat de economische activiteit sterk is gestegen.

De centrale bank zei te verwachten dat een verdere geleidelijke renteverhoging in lijn zal gebeuren met een aanhoudende groei van de economische activiteit, sterke arbeidsmarktomstandigheden en een inflatie in de buurt van de doelstelling van 2 procent op de middellange termijn. "Risico's voor de economische vooruitzichten lijken ongeveer in evenwicht te zijn", concludeerde het comité.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets interpreteerden marktvolgers de woorden van de Fed als een signaal dat verdere renteverhogingen in het verschiet liggen. Een renteverhoging in december is volgens hem nog steeds heel waarschijnlijk, maar vooruitkijkend naar 2019 zijn handelaren verdeeld over het aantal verhogingen dat de Fed zal aankondigen.

Voorbeurs werd op macro-economisch vlak bekend dat de producentenprijzen in oktober met 0,6 procent zijn gestegen ten opzichte van de voorgaande maand, terwijl economen rekenden op een stijging van 0,3 procent. In september stegen de producentenprijzen op maandbasis met 0,2 procent. De kerninflatie bedroeg 0,2 procent.

Later op de dag volgen de groothandelsvoorraden in september en het voorlopig consumentenvertrouwen in november.

Olie noteerde vrijdag tot 1,5 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1334. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1344 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1364 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Disney noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,4 procent hoger, nadat het mediaconcern donderdag nabeurs beter dan verwachte resultaten rapporteerde, met name vanwege het succes van films als Black Panther, Star Wars, Avengers en The Incredibles.

Procter & Gamble kan tevens rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern donderdag een herstructureringsplan aankondigde. Het aandeel noteerde voorbeurs 0,2 procent lager.

General Electric stond voorbeurs onder druk, nadat JPMorgan het koersdoel verlaagde van 10,00 dollar naar 6,00 dollar, volgend op de tegenvallende resultaten van het concern. De Amerikaanse bank blijft het aandeel GE verkoopwaardig vinden. Het aandeel daalde voorbeurs bijna 3,0 procent.

Revlon steeg bijna 14 procent, nadat het cosmeticaconcern over het derde kwartaal een lager nettoverlies rapporteerde. Dit was beter dan verwacht.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,3 procent lager op 2.806,83 punten. De Dow Jones index eindigde vlak op 26.191,22 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,5 procent tot 7.530,88 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 09, 2018 08:57 ET (13:57 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.