*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen overwegend lager gesloten

vrijdag 9 november 2018 18:40

Vrees voor verdere renteverhogingen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 365,74 punten, de Duitse DAX sloot vlak op 11.529,16 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,5 procent op 5.106,75 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,5 procent lager op 7.105,34 punten.

Europa kon vrijdag voor het eerst reageren op het rentebesluit van de Federal Reserve donderdag nabeurs. Conform de verwachting handhaafde het beleidscomité van de centrale bank zijn belangrijkste rentetarief, de federal funds rate, op 2,00 tot 2,25 procent. Ook het discontotarief werd gehandhaafd op 2,75 procent. Het besluit was unaniem.

In de begeleidende verklaring zei het FOMC te constateren dat sinds de laatste beleidsvergadering in september de arbeidsmarkt is blijven groeien en dat de economische activiteit sterk is gestegen.

"De stijging van het het aantal banen is de afgelopen maanden gemiddeld hoog en het werkloosheidspercentage is gedaald. De bestedingen van huishoudens zijn sterk blijven groeien, terwijl de groei in bedrijfsinvesteringen licht is vertraagd ten opzichte van de sterke groei eerder dit jaar", aldus het beleidscomité.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets noteerden de Europese beurzen vrijdagochtend lager vanwege de vrees voor verdere renteverhogingen door de Federal Reserve. Na verliezen in Azië in reactie op het rentebesluit sloeg het negatieve sentiment volgens de analist over naar Europa.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in Europa bekend dat de industriële productie van Frankrijk in september op maandbasis is gedaald met 1,8 procent, veel meer dan de daling met 0,4 procent die vooraf werd voorzien.

De Britse economie liet in het derde kwartaal in eerste lezing onverwacht een groei zien. De economie groeide op kwartaalbasis met 0,6 procent, terwijl een krimp van 0,4 procent was verwacht. De industriële productie over september liet iets soortgelijks zien, namelijk een groei van 0,8 procent, terwijl een vlakke trend was verwacht.

Olie noteerde vrijdag tot 1,5 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1341. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1344 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1364 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Thyssenkrupp is minder positief geworden over de winstontwikkeling dit jaar, nadat er provisies genomen moesten worden met het oog op een lopend kartelonderzoek en de mogelijke kwaliteitsproblemen bij de divisie tech-componenten. Het Duitse concern voorziet voor heel het jaar een nettowinst van 0,1 miljard euro en een aangepaste winst voor rentes en belastingen (EBIT) van 1,6 miljard euro. Er werd eerder nog een EBIT voorzien van 1,8 miljard euro. Het aandeel daalde meer dan 5,2 procent.

Allianz heeft in het derde kwartaal van dit jaar meer winst geboekt. Volgens het management van Allianz ligt het bedrijf op schema om de doelen voor dit jaar te halen. De koers van het aandeel Allianz steeg vrijdag 2,5 procent.

Unilever, Church & Dwight en Colgate-Palmolive zouden volgens bronnen geïnteresseerd zijn in de Chinese fabrikant van consumentenproducten Weimeizi. Dit schreef de South China Morning Post vrijdag op basis van bronnen. De krant noemde een bedrag van 1 miljard dollar als koopprijs en gaf aan dat Citigroup de verkoop begeleidt. Unilever noteerde vrijdag 1,6 procent hoger.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,8 procent lager op 2.783,44 punten. De Dow Jones index daalde 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 09, 2018 12:40 ET (17:40 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.