*

Nieuws Buitenland

Olieprijs lager gesloten

maandag 12 november 2018 20:56

Prijs vat olie ziet eerdere winsten vervliegen.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is maandag later gesloten, vanwege de hogere dollar.

Daarmee zag de prijs voor een vat ruwe olie eerdere winsten vervliegen.

De olieprijs zat eerder op de dag stevig in de lift, nadat Saoedi Arabiƫ zondag aankondigde de export te verlagen en dat de OPEC een collectieve productievermindering overweegt.

Saoedische functionarissen meldden zondag dat het koninkrijk zijn export eenzijdig zal verlagen, nadat een bredere OPEC-alliantie debatteerde over, maar niet instemde met, een collectieve productiebeperking.

Ondertussen gaf Rusland, 's werelds grootste producent, gemengde signalen af omtrent de vraag of zij hun aanbod zullen terugbrengen.

De Russische minister van olie, Alexander Novak, zei open te staan voor een verlaging van de productie, als de coalitie een consensus zou bereiken en zich zou houden aan elke beslissing die het maakt.

Maar hij zei ook dat de Russische productie "een bepaald niveau heeft bereikt waarop we ons hebben gestabiliseerd en wij zullen de komende maanden rond dat niveau schommelen", aldus Novak.

Ondanks de stijging van de olieprijs noteerde olie nog steeds 20 procent lager ten opzichte van de top van oktober.

"De omvang van productieverlagingen zal waarschijnlijk afhangen van de omvang van de daling van de vraag in 2019, hoeveel het aanbod uit Iran daalt als gevolg van de Amerikaanse sancties en hoe sterk het aanbod de komende maanden in de Verenigde Staten zal toenemen", zei marktanalist Giovanni Staunovo van UBS Wealth Mangement, erop wijzen dat de OPEC alleen besluiten neemt tijdens bepaalde vergadering, waarvan de volgende bijeenkomst voor begin december staat gepland.

Handelshuis Marex Spectrom zei dat de olie-majors "de vruchten plukken" van de aankondiging van Saoedi Arabiƫ dat ze mogelijk de productie met een miljoen vaten per dag gaan verlagen ten opzichte van de productieniveau's in oktober, nadat eerder een productieverlaging van 500.000 vaten per dag werd geopperd.

De stijgende dollar deed de winsten van eerder op de dag echter vervliegen. De Dollar Index noteerde maandag 0,5 procent hoger op 97,43, het hoogste niveau sinds juni 2017.

De euro/dollar noteerde op 1,1244. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1271 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1328 op de borden.

De december-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot maandag 0,4 procent, ofwel 0,26 dollar, lager op 59,93 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 12, 2018 14:56 ET (19:56 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.