*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen hoger rond middaguur

dinsdag 13 november 2018 12:05

Italiaanse begroting op de rol.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag licht hoger in aanloop naar een nieuwe versie van het Italiaanse begrotingsvoorstel voor 2019, dat vermoedelijk geen wijzigingen bevat met betrekking tot een eerdere versie.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een winst van 0,2 procent op 362,80 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,5 procent naar 11.382,79 punten. De Franse CAC 40 noteerde vrijwel onveranderd met een stand op 5.061,04 punten. De Britse FTSE 100 won dinsdag 0,1 procent en liep daarmee op naar 7.060,66 punten.

De Europese beurzen lijken een voortgang van de begrotingsdiscussie met Rome al voor een groot deel te hebben ingeprijsd. Maandag lieten de Italiaanse beleidsmakers onverbloemd weten vast te houden aan het begrotingstekort van 2,4 procent, een percentage dat Brussel duidelijk te hoog vindt.

Dinsdagochtend kwam uit Duitsland een tweede meting van de inflatie over oktober. Die bleek ongewijzigd op 2,5 procent ten opzichte van de eerste meting eind oktober.

De Britse werkloosheid over de drie maanden tot en met september liep licht op naar 4,1 procent.

Uit Duitsland kwam in de loop van de ochtend de belangrijke vertrouwensindex van het ZEW over november naar buiten. De verwachtingsindex bleek licht te zijn opgelopen.

In de Verenigde Staten is de macro-economische agenda vrijwel leeg. Wel treden er nog twee prominenten van de Federal Reserve aan. Neel Kashakri van de Fed van Minneapolis spreekt vandaag op de Regional Economics Conference en Mary Daly, voorzitter van de Fed van San Francisco doet dat voor de Boise State University.

Olie noteerde dinsdag lager. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 2,3 procent in het rood op 58,58 dollar, terwijl voor een januari-future Brent 68,66 dollar moest worden neergeteld, een verlies van 2,0 procent.

De euro/dollar noteerde dag op 1,1238. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1243 en maandag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1239 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De Italiaanse bank Carige wordt volgens persbureau Reuters ondersteund door een aantal grote sectorgenoten met 400 miljoen euro om voor het einde van het jaar te voldoen aan de kapitaaleisen van de Europese Centrale Bank. Het aandeel Carige noteerde dinsdag 0,8 procent lager.

Topman Gavin Patterson van British Telecom stapt op. Dat heeft de Britse telecomreus bekend gemaakt. Het aandeel noteerde dinsdag 1,0 procent lager.

De bestuursraad van Telecom Italia heeft dinsdag per direct zijn CEO Amosh Genish ontslagen. Op 18 november zal het bestuur opnieuw vergaderen over de keuze voor een nieuwe CEO. De topman van Telecom Italia verwierp in april de voorstellen van de activistische aandeelhouder Elliott Advisors, die in een felle strijd verwikkeld is met de andere grootaandeelhouder, het Franse Vivendi. Het aandeel Telecom Italia noteerde 1,6 procent lager.

Vodafone Group heeft in het eerste halfjaar verlies geboekt, door een boekverlies op de verkoop van zijn Indiase bedrijf, en heeft daarom zijn dividend voor dit jaar bevroren. Het interim-dividend blijft op 4,84 eurocent per aandeel en ook het jaardividend wil het bedrijf handhaven op 15,07 eurocent. Op termijn kan het dividend omhoog als de schuld daalt, meldde Vodafone. Het bedrijf scherpte zijn verwachting voor de groei van het autonome aangepaste EBITDA-resultaat in het hele boekjaar aan tot 3 procent. Eerder hield Vodafone het nog op een groeicijfer tussen 1 en 5 procent. Het aandeel won dinsdag 8,2 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,2 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 2,0 procent tot 2.726,22 punten, de Dow Jones index verloor 2,3 procent op 25.387,18 punten en de Nasdaq sloot 2,8 procent lager op 7.200,87 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 13, 2018 06:05 ET (11:05 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.