*

Nieuws Buitenland

Olieprijzen gaan hard omlaag

dinsdag 13 november 2018 20:12

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijzen gaan in rap tempo omlaag. Dinsdag was tussentijds sprake van prijsdalingen van meer dan 6 procent. Zulke stevige prijsveranderingen komen niet vaak voor op de oliemarkt. Waarschijnlijk worden benzine en diesel aan de pomp komende tijd dus ook weer wat goedkoper.

Inmiddels wordt er voor een vat Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, slechts zo'n 66 dollar gerekend. De prijs van een vat Brentolie zakte vrijdag al door de grens van 70 dollar. Begin oktober bereikte de olieprijzen nog het hoogste niveau in vier jaar. Voor Brent lag de piek op dik 86 dollar per vat.

De stevige prijsdalingen komen mede door de toestemming die acht landen hebben gekregen van de Verenigde Staten om toch olie te blijven kopen van Iran, na het ingaan van de Amerikaanse sancties tegen het land.

Landen van oliekartel OPEC zijn al met plannen gekomen om de productie te verlagen om daarmee de prijs te stutten. Dit is tegen het zere been van president Donald Trump, die lage olieprijzen als een zegen ziet. Volgens hem zouden de prijzen, gelet op de huidige voorraden, nog verder moeten dalen.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)