*

Nieuws Buitenland

Olieprijs enorm gedaald

dinsdag 13 november 2018 20:44

Trump krijgt wat hij wil.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag flink gedaald.

Nadat olie maandag een kleine herstel liet zien, na een prijsdaling van bijna vijf procent vorige week, implodeerde de prijs vandaag opnieuw.

De december-future voor een vat West Texas Intermediate olie sloot dinsdag 7 procent, ofwel 4,24 dollar, lager op 55,69 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

De vrees van handelaren is dat het aanbod veel groter zal zijn dan de vraag. Uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump waren daarbij olie op het vuur.

"De olieprijs zou veel lager moeten zijn op basis van het aanbod", twitterde Trump. Hij vroeg maandag oliekartel OPEC en dienst belangrijkste lid Saoedi-Arabiƫ om de productie niet te verlagen.

"Zijn gebeden zijn verhoord", concludeerde marktanalist David Madden van CMC Markets.

Het Internationaal Energie Agentschap meldde dinsdag in een rapport dat de vraag naar energie tot en met 2040 met meer dan een kwart zal stijgen.

Echter, om aan deze vraag te kunnen voldoen moet het aantal conventionele olieprojecten op de korte termijn volgens het agentschap meer dan verdubbelen. Als dit niet lukt, zou de Amerikaanse schalieproductie, terwijl die al in een recordtempo groeit, ter compensatie de productie tussen nu en 2025 met meer dan 10 miljoen vaten per dag moeten verhogen. Dat is als een extra Rusland toevoegen aan de mondiale productie binnen zeven jaar, illustreerde het agentschap de haalbaarheid hiervan.

Oliehandelaren richten nu hun blik voorzichtig al weer op donderdag, als de wekelijkse olievoorraden op de agenda staan. Deze stegen al zeven week op rij. Normaliter verschijnt het rapport op woensdag, maar vanwege de viering van Veteranendag afgelopen maandag is de publicatie met een dag uitgesteld.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 13, 2018 14:44 ET (19:44 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.