*

Nieuws Buitenland

Valuta: Brexit in focus

woensdag 14 november 2018 09:50

Dollar loopt iets terug.

(ABM FN-Dow Jones) Het Britse pond trekt woensdag de aandacht nu een Brexit-deal aanstaande lijkt, ofschoon er geen duidelijkheid bestaat over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland nog de nodige stappen moeten worden gezet, alvorens de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie echt een feit is.

"Het is wachten op de details die vanmiddag vanaf drie uur naar buiten moeten komen", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News. "Daarna moet het parlement akkoord gaan. Tot die tijd kun je er niet al te veel over zeggen, behalve dan dat de markt zich terughoudend opstelt. Die wil duidelijkheid en tot die tijd is er wel sprake van een zekere, maar ook voorzichtige kracht in de sterling", aldus Boele.

Nomura schatte woensdag in dat als het Britse parlement het Brexit-voorstel goedkeurt, het Britse pond van 1,2989 dollar naar 1,4000 kan oplopen.

De dollar is iets minder waard geworden. Rondom de munt hangt nog steeds de sfeer van een rally, maar de risico's aan de onderkant zijn niet weg, aldus analisten van TD Securities. Als wereldwijd centrale banken hun rentes ook gaan verhogen, dan verliest de dollar zijn aantrekkingskracht, zo merkten de marktvorsers op. Bovendien zit de regering-Trump na de verkiezingen van vorige week in een krapper besluitvormingsveld nu de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben binnengehaald. En dat moet diezelfde regering-Trump nog kans zien een handelsovereenkomst met China te sluiten.

Boele gaf woensdag aan dat de Verenigde Staten importheffingen op Chinese auto's voorlopig niet doorvoeren. "Dat zorgt voor ruimte in de onderhandelingen tussen beide landen. Eind deze maand is er de G20-top en daar zal het handelsconflict besproken worden.

Italië heeft zijn begroting over 2019 aangepast op het punt van privatiseringen. "Maar dat is dan ook het enige punt. Het is daarmee onduidelijk wat er nu gaat gebeuren, anders dan de verwachting dat Brussel de druk op Rome in elk geval niet zal verminderen", aldus Boele.

Vanochtend vroeg kwamen in China al groeicijfers van de industrie over oktober. De groei bedroeg hier 5,9 procent tegen 5,8 procent in september en een verwachte 5,7 procent. De Chinese detailhandelsverkopen groeiden in oktober met 8,6 procent op jaarbasis tegen 9,2 procent een maand eerder. Oktober markeerde daarmee de laagste groei van het jaar.

De Duitse economie liet over het derde kwartaal op kwartaalbasis een krimp zien van 0,2 procent, meer dan de verwachte 0,1 procent krimp. Ook de groei van 1,1 procent op jaarbasis viel onder de verwachte plus van 1,3 procent uit.

De Japanse economie kromp in het derde kwartaal op kwartaalbasis van 0,3 procent tegen een groei met 3,0 procent een kwartaal eerder. Ook op jaarbasis tekende zich een teruggang af en wel met 1,2 procent. Dit was meer dan de krimp van 1,0 procent die was verwacht.

De Franse inflatie over oktober kwam uit op 0,1 procent op maandbasis en 2,2 procent op jaarbasis. Zonder voedsel en energieprijzen stegen de prijzen in Frankrijk in oktober op jaarbasis 0,8 procent tegen 0,7 procent in september.

De macro-economische agenda bevat voor vandaag nog de consumenten- en producentenprijzen van het Verenigd Koninkrijk over oktober, de groei van de economie van de eurozone over het derde kwartaal, de industriële productie van de eurozone over september en de inflatie van de Verenigde Staten over dezelfde maand. De Britse inflatie komt op jaarbasis naar verwachting uit op 2,5 procent tegen 2,4 procent in september.

De economie van de eurozone is in het derde kwartaal naar verwachting met 0,2 procent op kwartaalbasis gegroeid. In het tweede kwartaal was dit 0,4 procent. Op jaarbasis ligt de verwachting op een groei van 1,7 procent tegen 2,2 procent op jaarbasis over het tweede kwartaal.

Voor de Amerikaanse consumentenprijzen wordt voor oktober op maandbasis een stijging met 0,3 procent tegen 0,1 procent in september. Op jaarbasis ligt de verwachting op een plus van 2,5 procent tegen 2,3 procent. Zonder de effecten van energie- en voedselprijzen komt de verwachting op maandbasis uit op een stijging met 0,2 procent tegen 0,1 procent in september en op jaarbasis op 2,2 procent, gelijk aan de prijsstijging een maand eerder.

De vice-voorzitter van de Federal Reserve Randal Quarles legt vandaag verantwoording af tegenover een comité van het Huis van Afgevaardigde voor regelgeving en toezicht voor het bankwezen.

De voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell treedt woensdag aan bij een gelegenheid van de Fed van Dallas.

De euro noteerde woensdag op 1,1289 dollar, een daling met 0,1 procent, maar hoger dan dinsdag. De euro kostte 0,8697 Britse pond een stijging met 0,3 procent, maar nog altijd lager dan de notering van dinsdag.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 14, 2018 03:50 ET (08:50 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.