*

Nieuws Buitenland

Olieprijs vlak gesloten

vrijdag 16 november 2018 20:49

Prijs vat ruwe olie verliest op weekbasis 6,2 procent.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag vlak gesloten, terwijl de olieprijs op weekbasis 6,2 procent verloor, vanwege zorgen over het mondiale overaanbod.

De olieprijs kwam afgelopen week sterk onder druk te staan, door een combinatie van factoren, waaronder een opwaartse bijstelling van de productie in de Verenigde Staten en een verwachte vertraging in de groei van de vraag.

Eerder in de maand stelde de regering Trump acht landen vrij om Iraanse olie te blijven importeren. "Ik denk dat zowel de omvang als de schaal van de ontheffingen de markt hebben verrast", zei econoom Caroline Bain van Capital Economics, eraan toevoegend dat de aankondiging waarschijnlijk een katalysator was voor de meest recente prijsmalaise.

Tot slot was er afgelopen week het nieuws dat Saoedi Arabiƫ van plan is de export te verlagen en dat de OPEC een collectieve productievermindering overweegt.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek donderdag dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Sten vorige week opnieuw zijn gestegen, wat de achtste week op rij markeerde.

In de week eindigend op 9 november stegen de voorraden ruwe olie met 10,3 miljoen vaten tot 442,1 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden evenwel met 1,4 miljoen tot 226,6 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie met 3,6 miljoen vaten daalden tot 119,3 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg fractioneel van 90,0 naar 90,1 procent.

De december-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag vlak op 56,46 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 16, 2018 14:49 ET (19:49 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.