*

Nieuws Buitenland

Rode cijfers op Europese beurzen

dinsdag 20 november 2018 12:41

Beleggers kopen maar even niet op de dip.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen stonden dinsdag rond het mdidaguur op stevige verliezen, in navolging van de rode cijfers voor techfondsen op Wall Street maandagavond en meer politieke zorgen over Italië en Brexit.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 352,91 punten, de Duitse DAX verloor 0,9 procent op 11.143,70 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,8 procent op 4.944,96 punten. De Britse FTSE 100 ging 0,6 procent lager 6.960,25 punten.

"De aandelenmarkten zijn vanmorgen opnieuw gedaald, omdat een cocktail van zorgen elke aanvechting om 'te kopen op de dip' de grond in boort", zei Chris Beauchamp van IG. "In alle markten houdt de verkoopdruk aan, gedreven door handelsoorlogen, zorgen over de technologiesector en de aanhoudende impasse rond de Italiaanse begroting. En natuurlijk de Brexit, waar de Britse regering nu waarschijnlijk de steun van de DUP kwijtraakt."

Het Britse pond stond onder druk door toenemende politieke pressie op Theresa May. De Noord-Ierse Unionistenpartij DUP heeft een waarschuwing gestuurd aan de Britse premier vanwege haar Brexit-voorstel.

Op economisch vlak meldde Duitsland producentenprijzen die in oktober opliepen naar stijging van 3,3 procent. Dit zou wijzen op sterke vraag en kan de inflatie van de consumentenprijzen in de komende maanden opjagen, stelde David Madden van CMC Markets.

De euro/dollar noteerde op 1,1435. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1455 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1449 op de borden.

De olieprijs was weinig veeranderd. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,2 procent tot 57,30 dollar, terwijl de Brent-future 0,2 procent zakte tot 66,67 dollar.

Bedrijfsnieuws

EasyJet verloor 3,7 procent. De luchtvaarder vervoerde desalniettemin een recordaantal passagiers, mede door de uitbreiding naar het Berlijnse vliegveld Tegel. EasyJet wil zijn dividend met 43 procent verhogen na de sterke winstgroei in het afgelopen jaar. De Britse prijsvechter noemde de boekingen in het nieuwe jaar sterk tot veelbelovend. Ook andere luchtvaartaandelen hadden het moeilijk. Zo verloor Lufthansa ongeveer 3 procent aan beurswaarde.

ASML was een sterke daler. Het aandeel van de chipmachinefabrikant verloor 3,2 procent. De wereldwijde klandizie van het bedrijf wordt snel minder waard op de beurs, onder meer vanwege zorgen over de productie van nieuwe iPhones en iPads. Chipmaker Infineon verloor in Frankfurt 2,8 procent en STMicroelectronics daalde in Parijs 1,9 procent.

BASF daalde 2,3 procent. De chemiereus heeft een nieuwe strategie uit de doeken gedaan om meer winst te maken en sneller te groeien dan de rest van de markt. Azië speelt een belangrijke rol in deze plannen.

Société Générale verloor 2,3 procent. Een schikking met de Amerikaanse autoriteiten voor het overtreden van handelssancties tegen onwelgevallige landen maakt de weg vrij voor beleggers om zich meer te richten op de operationele resultaten, volgens Jefferies. Het grootste juridische risico voor de bank is hiermee van de baan.

Cateraar Compass Group boekte 7 procent meer winst door kostenbesparingen. Het aandeel steeg meer dan drie procent in Londen.

De Chileense kopermijnbouwer Antofagasta, genoteerd in Londen, was een sterke daler met 4 procent, vanwege de dalende koperprijzen.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag naar verwachting verder omlaag. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,7 procent in het rood. Nasdaq-futures voorspellen een nieuwe daling van 1,2 procent.

Wall Street ging maandag opnieuw onderuit. De brede S&P 500 index daalde 1,7 procent naar 2.690,73 punten, de Dow Jones-index leverde 1,6 procent in en techbeurs Nasdaq verloor zelfs 3,0 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 20, 2018 06:41 ET (11:41 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.