*

Nieuws Buitenland

Valuta: belangrijkste valutaparen vooralsnog in evenwicht

woensdag 21 november 2018 09:50

Britse pond in focus met May-Juncker ontmoeting in Brussel.

(ABM FN-Dow Jones) De belangrijkste valuta's bewegen woensdag stabiel ten opzichte van elkaar, terwijl het Britse pond onderhevig is aan de slagingskansen van de Britse premier Theresa May.

"Het is niet gelukt om haar weg te krijgen, omdat het aantal voorstemmen voor de indiening van een motie van wantrouwen tegen haar niet toereikend was", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News. "In Brussel heeft May aan het eind van de middag een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker om de Brexit-deal verder voor te bereiden voor de EU-top van volgende week, waarna op een nog onbekende datum in december de Brexit in het Britse parlement in stemming wordt gebracht", aldus Boele.

Boele gaf woensdag aan dat de markt met een huidige koers van het Britse pond nog niet openlijk verwacht dat de Brexit-overeenkomst zoals deze er nu ligt, ook wordt goedgekeurd. "Het is dit jaar een aantal keer voorgekomen dat het er aanvankelijk goed uitzag, maar dat het na verloop van tijd er toch problemen ontstonden. Men wil het in de valutamarkt nu toch echt eerst zien en dan pas geloven", aldus de valutaspecialiste.

Boele wees woensdag op het grote geworden verschil tussen de Duitse en de Italiaanse tienjaarsrente. "Maar daar reageerde de euro eigenlijk niet op, vooral vanwege aspecten die groter waren dan de Italiaanse begrotingsproblematiek en die maakten beleggers wat risico-avers."

Met betrekking tot de dollar is wat Boele betreft nog altijd het beleid van de Federal Reserve leidend. "Voorzitter Jerome Powell werd onlangs iets terughoudender over de voortgaande groei van de Amerikaanse economie. Een renteverhoging aankomende december lijkt niet gevaar te komen, maar voor 2019 kan het zo maar zo zijn dat één of meer nu nog wel ingeschaalde verhogingen op hold worden gezet", aldus Boele.

Voor de euro acht de valutaspecialist de komende dagen een koers van 1,1420 tot 1,1430 dollar mogelijk. "En ik sluit niet uit dat er de komende tijd ook nog wat pogingen worden gedaan de munt door de 1,1500 dollar heen te krijgen", aldus Boele.

Donderdag is het in VS Thanksgiving Day waarop de beurzen in New York zijn gesloten, vrijdag kent een halve handelsdag. "Dat maakt de handel na vandaag voor de rest van de week beperkt", aldus Boele.

Op de macro-economische agenda van vandaag gaat het over de economische vooruitzichten van Italië voor 2018 en 2019. Voor Boele is dit een belangrijk punt van aandacht met betrekking tot de Italiaanse begroting

In de Verenigde Staten staan de orders voor duurzame goederen en de leidende indicatoren over oktober op de agenda en verder het consumentenvertrouwen over november, zoals dat wordt gemeten door de Universiteit van Michigan, de bestaande woningverkopen van over oktober en de wekelijkse olievoorraden over de week die eindigde op 17 november.

Voor de orders voor duurzame goederen wordt op maandbasis een daling voorzien van 2,6 procent tegen een stijging met 0,8 procent een maand eerder.

De leidende indicatoren komen op maandbasis in de prognoses vlak uit tegen een stijging met 0,5 procent een maand eerder

Het consumentenvertrouwen daalt naar verwachting van 98,6 naar 98,2.

De verkopen van bestaande huizen stijgen op maandbasis naar verwachting met 0,8 procent naar een geannualiseerde 5,19 miljoen huizen. Een maand eerder daalden de verkopen nog met 3,8 procent naar 5,15 miljoen huizen.

De olievoorraden van de Verenigde Staten laten naar verwachting een toename zien van 1,9 miljoen vaten. In de week die eindigde op 10 november liepen de voorraden op met 10,27 miljoen vaten. Het ging toen om de achtste week van stijging op rij.

De euro noteerde woensdag 0,2 procent hoger op 1,1389 dollar. Ten opzichte van het Britse pond noteerde de Europese munt 0,1 procent hoger op 0,8896 Britse pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 21, 2018 03:50 ET (08:50 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.