*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen lager rond middaguur

donderdag 22 november 2018 12:09

Geen handel in New York vanwege Thanksgiving Day.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden donderdag lager in een markt die onder invloed staat van onzekerheden rondom de Italiaanse begroting en de Brexit, terwijl Wall Street woensdag in de slotfase van de handel een deel van zijn opgebouwde winst moest prijsgeven.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde donderdag rond het middaguur een verlies van 0,6 procent op 352,94 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,6 procent naar 11.176,61 punten. De Franse CAC 40 noteerde ook een min van 0,6 procent met een stand van 4.945,85 punten. De Britse FTSE 100 verloor donderdag zelfs 1,4 procent en zakte naar 6,950,63 punten.

De Europese indices weerspiegelen de zorg over de situatie rondom de Italiaanse begroting voor volgend jaar met een dreiging van sanctiemaatregelen door de Europese Commissie als Rome zijn voorstel niet aanpast aan de eisen die Brussel er aan stelt.

Italië lijkt wel bereid om het begrotingstekort te verlagen en zo richting de eisen van Brussel te bewegen. Dit meldden Italiaanse media donderdag. Premier Luigi Di Maio zei volgens persbureau Ansa dat er mogelijk aanpassingen kunnen worden gedaan. En vice-premier Matteo Salvini zou volgens La Stampa hebben aangegeven dat hij bereid is om de kosten voor pensioenhervormingen terug te brengen.

Brexit is het tweede onderwerp waaromtrent het spannender wordt, nu aanstaande zondag een EU-top in Brussel gepland staat en waar met name de Britse premier Theresa May de afgelopen dagen veel voorbereidingen voor aan het treffen is om deze top niet alleen te laten slagen, maar in eerste instantie ook te kunnen laten doorgaan. Daar is overeenstemming voor nodig en met een Spanje dat zich in de discussie mengt met Gibraltar als inzet, is die eensgezindheid er nog niet.

De inflatie van Japan is in oktober verder opgelopen naar 1,4 procent, terwijl de kerninflatie, de prijsstijging zonder de effecten van energie- en voedselprijzen stabiel bleven.

In Frankrijk bleek donderdag de ondernemersvertrouwensindex over november stabiel gebleven op 104, terwijl er vooraf een daling was voorzien naar 103.

Met de viering van Thanksgiving Day in de Verenigde Staten is de macro-economische agenda donderdag gevuld met louter Europese punten, zoals het consumentenvertrouwen in de eurozone over november, ingeschat op min 3,0 tegen min 2,7 een maand eerder.

Yves Mersch, bestuurslid van de Europese Centrale Bank, houdt vandaag een toespraak in München. terwijl zijn Britse collega bij de Bank of England, Michael Saunders, een rede houdt bij een diner van het CBI. De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt vandaag bij een gelegenheid van de Duitse werknemersorganisaties.

Olie noteerde donderdag lager. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 1,1 procent in het rood op 54,02 dollar, terwijl voor een januari-future Brent 62,95 dollar moest worden neergeteld, een verlies van 0,8 procent.

De euro/dollar noteerde donderdag op 1,1427. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1405 en woensdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1385 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Altice Europe heeft in het derde kwartaal van 2018 de resultaten iets sterker dan verwacht zien dalen. Altice mikt voor heel 2018 nog altijd op een operationele vrije kasstroom van 2,3 miljard tot 2,5 miljard euro, exclusief Altice TV. Daarbij zal Altice in Frankrijk 1,5 miljard tot 1,6 miljard aan operationele vrije kasstroom genereren. Wel herhaalde Altice de waarschuwing die het deed bij de halfjaarcijfers, dat het in Frankrijk aan de onderkant van deze bandbreedte zal uitkomen door hogere acquisitiekosten en investeringen in de groei. Verder herhaalde Altice de plannen om de omzet te laten groeien en de aangepaste EBITDA en marge op de kasstroom te verhogen op de middellange tot lange termijn. Het aandeel noteerde donderdag 6,9 procent lager.

Rémy Cointreau heeft over het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar weer meer omzet geboekt en het operationeel resultaat zien oplopen. De onderneming houdt vast aan de verwachting dat het operationeel resultaat in het lopende fiscale boekjaar 2018/2019 tegen constante valutakoersen groeit. De koers van het aandeel noteerde procent. Het aandeel Remy Cointreau noteerde donderdag een winst van 1,3 procent.

Wall Street

Wall Street is donderdag gesloten in verband met de viering van Thanksgiving Day.

De S&P 500 index sloot woensdag 0,3 procent hoger op 2.649,93 punten, de Dow Jones-index eindigde vlak op 24.464,69 en de Nasdaq Composite won 0,9 procent tot 6.972,25 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 22, 2018 06:09 ET (11:09 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.