*

Nieuws Buitenland

Olieprijs hervat neerwaartse trend

donderdag 22 november 2018 21:12

Prijs vat ruwe olie schommelt rond laagste niveau in een jaar.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie heeft donderdag zijn neerwaartse trend hervat, nadat een dag eerder uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration van woensdag bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde staten vorige week voor de negende week op rij zijn gestegen.

In de week eindigend op 16 november stegen de voorraden ruwe olie met 4,9 miljoen vaten tot 446,9 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden met 1,3 miljoen tot 225,3 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en diesel met 0,1 miljoen vaten daalden tot 119,2 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 90,1 naar 92,7 procent. Vooraf werd gerekend op 91,1 procent.

"Een "onverwacht uitgesproken" stijging van 4,9 miljoen vaten wakkerde de zorgen onder beleggers aan", meldden analisten van Commerzbank.

Zowel de WTI- als Brent-prijs schommelde gedurende de handelsdag rond het laagste niveau in een jaar.

Amerikaanse markten waren donderdag gesloten vanwege Thanksgiving Day, terwijl vrijdag sprake is van een verkorte handelssessie. "Er lijkt geen einde te komen aan de neerwaartse trend in de nabije toekomst, dit vereist een duidelijke verklaring van de OPEC dat het bereid is de productie aanzienlijk te verlagen", voegden de analist van de bank toe.

De OPEC en zijn bondgenoten, waaronder Rusland, gaven eerder deze maand aan dat ze een gezamenlijke productievermindering zouden kunnen realiseren. Het kartel is naar verluidt intern tot een akkoord gekomen om de productie volgende maand te verminderen, hoewel over de omvang van de productievermindering nog geen overeenstemming is bereikt.

De Amerikaanse president Donald Trump heef Saoedi Arabiƫ onder druk gezet om te proberen de olieprijzen naar beneden te duwen door juist meer te produceren. Trump bedankte het olieproducerende land woensdag via Twitter, waardoor de olieprijs verder onder druk kwam te staan. Een dag eerder koos Trump de zijde van de Saoedische regering in de kwestie over de vermoorde journalist Jamal Khashoggi.

"Het valt dus nog te bezien of Saoedi Arabiƫ de productie zal verminderen en daarmee de beschermende hand van Trump van zich af zal duwen", zei Commerzbank.

De januari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie noteerde donderdag omstreeks 21.00 uur 1,4 procent op 53,85 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 22, 2018 15:12 ET (20:12 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.