*

Nieuws Buitenland

Trump wil GM overtuigen banen te behouden

maandag 26 november 2018 21:48

OSHAWA (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump is niet blij met de grote reorganisatie die automaker General Motors (GM) maandag aankondigde. Hij liet weten druk op GM uit te oefenen om toch banen te behouden in de fabrieken die de deuren zouden gaan sluiten.

GM wil vijf fabrieken in Noord-Amerika sluiten. In totaal schrapt GM meer dan 14.000 banen. Het gaat om zo'n 15 procent van alle medewerkers, waaronder een kwart van alle managementfuncties. Eind 2019 valt bovendien het doek voor twee fabrieken buiten het continent.

Volgens de automaker zijn de forse ingrepen nodig om winstgevend te blijven. De reorganisatie moet kostenbesparingen van circa 6 miljard dollar opleveren. GM wil dat geld onder meer investeren in de ontwikkeling van elektrische aandrijvingssystemen.

Aandrijvingssystemen

GM boekte het voorbije kwartaal nog verrassend goede resultaten. Volgens bestuursvoorzitter Mary Barra is het daarom juist nu zaak om in te grijpen. ,,We willen ervoor zorgen dat we goed gepositioneerd blijven, en je kunt dat het beste doen als het bedrijf er nog goed voorstaat.''

Het gaat bij de geplande sluitingen om drie assemblagelijnen in Canada en de Verenigde Staten en twee Amerikaanse fabrieken voor aandrijvingssystemen. Eerder kondigde de GM al de sluiting van een fabriek in Zuid-Korea aan. De sluiting van twee niet-Amerikaanse fabrieken komt daar nog bovenop. GM kondigde ook aan te stoppen met de productie van bepaalde modellen van zijn merken Chevrolet, Cadillac en Buick.