*

Nieuws Buitenland

Olieprijs licht lager gesloten

dinsdag 27 november 2018 20:50

Markt kijkt uit naar wekelijks olievoorradenrapport EIA.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is dinsdag licht lager gesloten, in aanloop naar het wekelijkse olievoorradenrapport van de Amerikaanse Energy Information Administration.

Vorige week rapporteerde het agentschap voor de negende week op rij een stijging van de Amerikaanse ruwe olievooraden. De voorraden ruwe olie stegen in de week eindigend op 16 november met 4,9 miljoen vaten tot 446,9 miljoen vaten, wat het hoogste niveau in één jaar markeerde. Marktvolgers verwachten dat het EIA morgen opnieuw een stijging van de ruwe olievoorraden zal rapporteren.

Hoewel raffinaderijen hun productie na de seizoensgebonden onderhoudswerkzaamheden weer opstarten, wat zou kunnen helpen met het naar beneden brengen van de ruwe olievoorraden, merkten analisten op het er niet op lijkt dat de raffinaderijen van plan zijn de productie op volle kracht te laten draaien.

De olieprijs stond vorige week fors onder druk en daalde naar zijn laagste niveau in een jaar. De Brent-prijs leverde op weekbasis 10,5 procent in, terwijl een vat West Texas Intermediate 8,7 procent daalde.

De belangrijkste factoren voor deze daling zijn volgens marktvolgers: de stijgende Amerikaanse productie, een groter dan verwacht aanbod uit Iran, ondanks de Amerikaanse sancties, en de stijgende productie van grote producenten als Rusland en Saoedi Arabië.

Het Internationaal Energie Agentschap voorspelt nu dat de olievoorraden het vijfjaarlijks gemiddelde in de Oeso-landen binnenkort zal overtreffen. Als ze blijven stijgen, zou dat de prijzen nog meer onder druk kunnen zetten, zoals het geval was in 2014, toen de voorraden ook opliepen.

De januari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie daalde dinsdag 0,1 procent, ofwel 0,07 dollar, tot 51,56 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 27, 2018 14:50 ET (19:50 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.