*

Nieuws Buitenland

Update: groei Amerikaanse industrie versnelt - ISM

maandag 3 december 2018 16:35

Fors hogere prijzen voor grondstoffen.

(ABM FN-Dow Jones) Het groeitempo van de Amerikaanse industrie is in november gestegen, geholpen door groeiende orders, maar de prijsdruk bleef aanhouden. Dit bleek maandag uit cijfers van het Institute for Supply Management.

De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 57,7 procent in oktober tot 59,3 in november.

De stijging was groter dan verwacht. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een stand van 57,9.

De hoeveelheid nieuwe orders steeg met 4,7 punten tot 62,1 procent. De prijsindex daalde tegelijkertijd fors, met 11 punten tot 60,7 procent, wat betekent dat de grondstoffenprijzen fors blijven stijgen.

"De groei van nieuwe exportorders was stabiel", stelde ISM-directeur Timothy Fiore. "Prijsdruk houdt aan, maar op aanmerkelijk lager niveau dan in voorgaande periodes."

De productie-index steeg met 0,7 procent punt tot 60,6. De werkgelegenheidsindex steeg met 1,6 punten tot 58,4.

Een indexstand van meer dan 50 geeft aan dat er sprake is van groei. Een cijfer van minder dan 50 duidt op krimp.

Het instituut publiceerde diverse individuele commentaren van bedrijven, waaruit blijkt dat men de activiteiten aanpast aan de nieuwe realiteit met hogere importheffingen uit China. Een machineproducent klaagde dat de importheffingen en duurdere grondstoffen het bedrijf minder concurrerend maken. Een bedrijf in het segment diverse maakindustrie zei werk te verplaatsen vanuit China naar andere lagelonenlanden. Een bedrijf in de mineralenindustrie importeert extra grondstoffen voor het einde van het jaar, om mogelijk hogere importheffingen van 25 procent te vermijden.

Een inkoopmanagersindex van Markit Economics wees maandag overigens op een lichte daling van de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie. Deze index daalde van 55,7 in oktober naar 55,3 in november.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 03, 2018 10:35 ET (15:35 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.