*

Nieuws Buitenland

Hoger slot Europese beurzen

maandag 3 december 2018 18:58

Wapenstilstand Trump en Xi geeft beurzen boost.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag met stevige winsten gesloten, na de toenadering tussen de VS en China afgelopen weekend, maar moesten aan het einde van de dag een deel van de aanvankeliijke winst prijsgeven.

De brede STOXX Europe 600 index klom 1,0 procent tot 361,43 punten. De Duitse DAX steeg 1,8 procent tot 11.465,46 punten. De Franse CAC 40 won 1,0 procent en de Britse FTSE 100 steeg 1,2 procent naar 7.062,41 punten.

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping kwamen afgelopen weekend in Argentiniƫ een soort staakt-het-vuren overeen. Een aangekondigde verhoging van heffingen op Chinese importen werd uitgesteld en er werden concrete toezeggingen gedaan om de handelsbalans meer in evenwicht te brengen. VS en China willen in de komende drie maanden tot een structureel nieuwe verstandhouding komen. Als dat mislukt gaan de VS de importheffing van 10 procent op 200 miljard dollar aan Chinese goederen alsnog verhogen naar 25 procent.

"De afkoelingsperiode van 90 dagen biedt tijd voor verdere onderhandelingen over betwiste onderwerpen, waaronder intellectueel eigendom, vermeende technologieoverdracht, veiligheid en de handelsbalans", stelde analist Margaret Yang Yan van CMC Markets. Volgens de analist zal de aandacht van beleggers nu verschuiven naar meer fundamentele aspecten van de economie.

Ook een positieve impact had de verrassende beslissing van Canadese producenten om hun olieproductie te verlagen. Verder zei de Russische president Vladimir Poetin tijdens de G20 dat hij met zijn Saoedische ambtgenoot is overeengekomen om hun overeenkomst om de olieproductie te beheersen hebben verlengd. Hierdoor waren oliehandelaren optimistisch in aanloop naar de OPEC-vergadering later in de week.

Op macro-economisch gebied lieten inkoopmanagersindices voor de Chinese industrie een lichte stijging zien in november, en een kleiner dan verwachte vertraging van de groei in de eurozone. ISM meldde een aantrekkende industriƫle groei in de Verenigde Staten, terwijl Markit Economics een kleine vertraging rapporteerde.

De euro/dollar noteerde maandag op 1,1352 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1369 en vrijdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1314 op de borden.

Olie noteerde maandag fors hoger. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 3 procent in het groen op 52,44 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 61,01 dollar werd neergeteld, een stijging van 2,6 procent.

Bedrijfsnieuws

Duitse autofabrikanten behoorden tot de grote winnaars, met koerswinsten van 4 tot 5 procent voor Daimler en BMW en een winst van 2,2 procent voor Volkswagen.

In Parijs was jachtvliegtuigenfabrikant Dassault een winnaar met 5,3 procent.

Omdat China een grootverbruiker is van grondstoffen, hadden ook grondstoffenproducenten een uitstekende dag. Mijnbouwer Antofagasta won 9 procent, Rio Tinto 4 procent en Anglo American 7 procent. Staalconcern ArcelorMittal werd 2,8 procent meer waard.

Ook de oliesector pikte een graantje mee van de forse stijging van de olieprijs. BP won 2,6 procent, Shell 2,7 procent en Total 1,3 procent.

Makers van luxegoederen behoorden tot de positieve uitschieters. Kering sloot 8 procent hoger en tassen- en champagnefabrikant LVMH won 5 procent.

Bierbrouwers bleven achter. Heineken verloor 1,8 procent en AB Inbev verloor 1,0 procent in Brussel.

Unilever sloot vrijwel vlak, nadat het bedrijf activiteiten van GlaxoSmithKline in India en Bangladesh overnam voor 3,3 miljard euro. De deal wordt deels betaald in aandelen Hindustan Unilever.

Tussenstanden Wall Street

De grote Amerikaanse aandelenindices noteerden rond het sluiten van de Europese beurzen hoger.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,8 procent tot 2.783 punten, de Dow Jones index won 0,0 procent op 25.761 punten en de Nasdaq noteerde 1,2 procent hoger op 7.418 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 03, 2018 12:58 ET (17:58 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.