*

Nieuws Buitenland

Wall Street koerst hoger

maandag 3 december 2018 19:31

Markt beperkt winst na staakt-het-vuren in handelsoorlog.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden maandag hoger, maar leverden een deel van de aanvankelijke winst in, nadat een tijdelijk bestand in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog een opluchtingsrally in gang zette.

De brede S&P 500 index stond na vier uur handel 1,0 procent in het groen. Technologiebeurs Nasdaq steeg 1,3 procent en de Dow Jones-index won 1,1 procent.

De Dow Jones-index beperkte de winst tot 175 punten, van 442 punten eerder op de dag.

De markt reageerde maandag verheugd op de wapenstilstand die de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping afgelopen weekeinde sloten in de handelsoorlog tussen de twee landen. De overeenkomst lijkt een doorbraak in de onderhandelingen en gaf de risicobereidheid in de markt een stevige impuls.

Aan de zijlijn van de G20-top in Buenos Aires kwamen de kemphanen overeen om de onderhandelingen te hervatten en de oplopende spanningen te beteugelen. Kwesties zoals gedwongen technologieoverdracht, bescherming van intellectueel eigendom, handelsbelemmeringen anders dan importheffingen, cyber- en landbouwkwesties staan op de agenda.

Als die gesprekken niet succesvol zijn, zullen de Amerikanen hun heffing over 200 miljard dollar aan Chinese goederen alsnog verhogen van 10 procent naar 25 procent. Die heffing zou begin volgend jaar ingaan, maar dat is nu met minstens drie maanden uitgesteld.

China beloofde intussen een "zeer aanzienlijk hoeveelheid" Amerikaanse landbouw-, energie- en industriƫle goederen te gaan importeren. Ook wordt de importheffing van 40 procent op Amerikaanse auto's "verlaagd en weggenomen", stelde Trump zondagavond op Twitter.

"Het is frustrerend om te zien dat de markt wat terugzakt na de opening", zei beleggingschef Timothy Chubb van Univest. "Maar als je de indrukwekkende stijging van vorige week bekliujkt, kan je zien dat veel van het goede nieuws voortijdig was ingeprijsd."

"In werkelijkheid was het nooit waarschijnlijk dat beide partijen een stap terug zouden doen in hun handelsgeschil. De kwestie in aanloop naar Kerstmis verder opdrijven was waarschijnlijk contraproductief geweest, dus de optie om de huidige status-quo te handhaven en de verhoging van de heffing met 15 procent uit te stellen, is niet alleen een positieve stap, maar ook een vrij gemakkelijke keuze", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

"Wie weet trekken president Xio en de Chinese autoriteiten wel een konijn uit de hoge hoed tijdens deze nieuwe onderhandelingen zodat de VS de heffing permanent op 10 procent kan laten staan, maar of ook zo zal zijn is een grote vraag", zei Chris Weston van Pepperstone.

Op macro-economisch vlak meldde Markit Economics een kleine daling van de inkoopmanagersindex voor de industrie in november, terwijl onderzoeksinstituut ISM een forse stijging meldde, wat zou wijzen op aantrekkende groei van de Amerikaanse industrie.

De euro/dollar noteerde op 1,1350. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1351 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1317 op de borden.

Olie noteerde maandag 3 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Met name de autosector profiteerde. Ford steeg 2,9 procent en General Motors won 2,0 procent. China heeft volgens de Amerikaanse president Donald Trump ingestemd met het intrekken van importheffingen op Amerikaanse auto's. Momenteel zijn die 40 procent.

De techsector zat tevens stevig in de lift. Amazon.com noteerde 4,6 procent hoger, Apple won 2,3 procent, Netflix steeg 1,3 procent en Nvidia klom 3,7 procent.

Amazon was maandag gedurende de handelsdag eventjes het grootste Amerikaanse bedrijf naar marktkapitalisatie gemeten en ging daarmee Apple voorbij. Vrijdag was Microsoft nog de grootste, maar maandag is de softwareproducent weer naar de derde plaats gezakt.

De oliesector profiteerde van de duurdere olie. Zo werd Devon Energy 5,7 procent meer waard en Marathon Oil 4,1 procent.

Meer ontspanning tussen Amerika en China is gunstig voor halfgeleiderbedrijven, omdat veel daarvan sterk worden beinvloed door de Chinese markten.

Qualcomm heeft besloten definitief af te zien van de overname van NXP Semiconductor, hoewel China nogmaals een gooedkeuring van de deal zou willen overwegen. Voor de Amerikaanse chipmaker is het boek echter gesloten en ligt de focus nu geheel bij de uitrol van 5G. Het aandeel Qualcomm noteerde 1 procent hoger. NXP werd 3 procent meer waard.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 03, 2018 13:31 ET (18:31 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.