*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen lager gesloten

dinsdag 4 december 2018 18:51

Politieke ontwikkelingen Europa drukken op sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,8 procent tot 358,43 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,1 procent op 11.335,32 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,8 procent op 5.012,66 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent lager op 7.022,76 punten.

De Europese beurzen kenden dinsdag een drietal punten van focus. Vandaag vingen in het Verenigd Koninkrijk de debatten aan over het Brexit-akkoord dat de Britse premier Theresa May sloot met de Europese Unie. Daarnaast verscheen de voorzitter van de Bank of England Mark Carney voor de zogeheten Treasury Committee om inzicht te geven over de economische impact van de uittreding uit de Europese Unie door het Verenigd Koninkrijk. Carney waarschuwde dat door een zogenaamde "no-deal" Brexit de dagelijkse boodschappen mogelijk 10 procent duurder worden.

Tweede punt van focus was de begroting van de Italiaaanse regering, nadat premier Conte zei dat deze mogelijk wordt bijgesteld tot een kleiner overheidstekort. Tot slot zou Frankrijk zijn groene belastingmaatregel terug willen draaien onder druk van protesten van de zogenaamde 'gele hesjes'.

Analist David Madden van CMC Markets beaamde dat de politiek in Europa op het sentiment blijft drukken, aangezien het gevecht van Rome met de EU over het geplande begrotingstekort in een impasse zit en de Brexit-saga voortduurt. "De VS en China hebben weliswaar een wapenstilstand in hun handelsconflict ingelast, maar dat betekent alleen maar dat het probleem tot het nieuwe jaar is opgeschort", merkte Madden op.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de producentenprijzen van de eurozone over november beduidend hoger dan voorzien zijn uitgekomen. Op jaarbasis liepen de prijzen met 4,9 procent op waar 4,6 procent was verwacht.

Olie noteerde dinsdag tot 0,3 procent hoger. De voorzitter van OPEC zei dinsdag in aanloop naar een vergadering van het oliekartel later deze week dat een productieverlaging nodig is en dat een deal van OPEC en Rusland deze week wordt verwacht.

De euro/dollar noteerde op 1,1350. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1390 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1355 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Ryanair heeft in november meer passagiers vervoerd, terwijl de bezettingsgraad een pas op de plaats maakte. Het aandeel Ryanair noteerde dinsdag 2,3 procent lager.

Kepler Cheuvreux heeft dinsdag Ahold Delhaize op zijn favorietenlijst geplaatst. Het aandeel kreeg er dinsdag 1,5 procent bij. Ook Danone kwam op deze lijst terecht, terwijl Nestlé juist zijn plek verloor. Het aandeel Danone won 0,2 procent, terwijl Nestlé 0,9 procent duurder werd. Kepler besloot Nestlé van de lijst te halen vanwege diens sterke prestaties.

De deal van Unilever met GlaxoSmithKline die maandag bekend werd met een omvang van 3,96 miljard euro heeft volgens ING een neutrale impact op de schuldpositie van het levensmiddelenconcern. De betaalde prijs is volgens de analisten evenwel extreem hoog. Unilever won 1,1 procent.

Duitse autofabrikanten zullen dinsdag in Washington enkele Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders ontmoeten in verband met de handelsoorlog en opgelegde importheffingen. BMW daalde 2,1 procent, Daimler verloor 2,4 procent en Volkswagen leverde 2,9 procent in.

Daarmee waren de auto-aandelen niet de slechtst presterende in Frankfurt. Lufthansa verloor 6,1 procent en Continental 4,6 procent.

Een opvallende stijger in Parijs was Carrefour met een winst van 2,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,9 procent lager op 2.765,68 punten. De Dow Jones index daalde 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 04, 2018 12:51 ET (17:51 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.