*

Nieuws Buitenland

Wall Street fors lager gesloten

dinsdag 4 december 2018 22:05

Optimisme over staakt-het-vuren VS/China handelsconflict maakt plaats voor scepticisme.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag fors lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 3,2 procent tot 2.700,07 punten, de Dow Jones index verloor 3,1 procent op 25.027,07 punten en de Nasdaq sloot 3,8 procent lager op 7.158,43 punten.

Daarmee zagen de Amerikaanse beurzen de winsten van maandag vervliegen, nadat de Verenigde Staten en China afgelopen weekeinde instemden met een handelsbestand, waarbij nieuwe handelstarieven voor 90 dagen worden opgeschort. Dinsdag maakte het optimisme van maandag plaats voor scepticisme over de waarde van het staakt-het-vuren tussen Beijing en Washington. De afvlakkende Amerikaanse yieldcurve was tevens een bron van zorgen voor beleggers.

"Scepticisme omtrent het vermogen van de Verenigde Staten en China om een concrete deal te bereiken om nieuwe of hogere bilaterale tarieven te vermijden, neemt toe, waarbij beleggers zich focusten op het gebrek aan specifieke concessies van China tijdens de G20-top van afgelopen weekeinde, waarbij president Trump en de Chinese leider Xi elkaar aan de zijlijn ontmoetten.

Terwijl de Verenigde Staten akkoord gingen met een moratorium van 90 dagen om de tarieven op meer dan 200 miljard dollar aan jaarlijkse import te verhogen naar 25 procent van 10 procent, suggereerden officiƫle verklaringen van zowel Chinese als Amerikaanse functionarissen dat er nog een lange weg is te gaan voordat de twee kampen tot een overeenkomst komen die de spanning kan verlichten.

Tegelijkertijd ontstond er verwarring over de exacte datum waarop het moratorium van 90 dagen ingaat, nadat Larry Kudlow, de economisch adviseur van het Witte Huis, ten onrechte verklaarde dat er vanaf 1 januari 2019 ruimte is ingelast voor nieuwe onderhandelingen. Het Witte Huis stuurde later op de dag een correctie uit waarin stond dat de nieuwe onderhandelingen op 1 december zijn gestart.

Trum liet via Twitter ook weer van zich horen. "Ik ben een Tariefman. Wanner mensen of landen binnenkomen om de grote rijkdom van ons land te plunderen, wil ik dat ze betalen voor het voorrecht om dat te doen. Het zal altijd de beste manier zijn om onze economische macht maximaal te benutten", schreef Trump.

Het belangrijkste onderliggende verhaal was echter de afvlakkende Amerikaanse rentecurve. "Het draaien van de rentecurve is begonnen. Tot nu toe zagen we de curve in de VS al steeds vlakker worden, maar gisteren draaide hij op bepaalde secties voor het eerste om. De 2-jaars rente op Amerikaanse staatsobligaties is nu hoger dan de rente voor 5-jaars staatsobligatie", aldus analisten van online broker Lynx.

"Dit betekent dat de markt verwacht dat de rente niet veel verder op zal lopen en mogelijk zelfs weer zal dalen. De belangrijkste spread, die tussen de 2-jaar en 10-jaars rente bleef echter nog wel positief. Deze krimp in de spread wordt veroorzaakt door de Fed, die de rente op de korte termijn omhoog heeft geduwd. De rente op de langere termijn, wil echter niet meestijgen, waardoor het verschil steeds kleiner wordt. In het verleden is een omgedraaide rentecurve een signaal geweest voor een aankomende recessie, al heeft deze soms wel een behoorlijke tijd op zich laten wachten", voegden de analisten toe.

Er stonden dinsdag in de Verenigde Staten geen macro-publicaties geagendeerd.

De januari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie steeg dinsdag 0,6 procent, ofwel 0,30 dollar, tot 53,25 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

De euro/dollar noteerde op 1,1342. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1389 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1355 op de borden.

Wall Street zal woensdag de deuren gesloten houden in verband met het overlijden van oud-president George Bush. Desondanks verschijnen wel het ADP-banenrapport en het Beige Book van de Federal Reserve.

Bedrijfsnieuws

Apple noteerde dinsdag circa 4,4 procent lager, nadat de techreus maandag 3,5 procent steeg.

Movado won ruim 11,0 procent, nadat de ontwerper van horloges beter dan verwachte resultaten over het derde kwartaal rapporteerde.

Dollar General verloor ongeveer 6,9 procent. Het concern verlaagde zijn winstverwachting voor het hele boekjaar, hoewel de omzet over het derde kwartaal hoger uitkwam dan verwacht.

AutoZone steeg circa 6,4 procent. De identieke omzetgroei kwam hoger uit dan verwacht.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 04, 2018 16:05 ET (21:05 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.