*

Nieuws Buitenland

Trump: geen productieverlaging OPEC (2)

woensdag 5 december 2018 16:56

N i e u w bericht, meer informatie in 4e alinea

WASHINGTON (AFN/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt er bij oliekartel OPEC op aan niet de productie te verlagen, omdat de olieprijzen dan gaan stijgen. Dat schreef Trump op Twitter. De OPEC en haar bondgenoten beginnen donderdag in Wenen aan een vergadering over de productie.

,,Hopelijk houdt de OPEC de oliestroom zoals 'ie is, geen beperking. De wereld heeft geen behoefte aan hogere olieprijzen!'', aldus de tweet van Trump. Er wordt verwacht dat het oliekartel samen met bondgenoten zoals Rusland zal besluiten tot een productieverlaging om zo de olieprijzen aan te jagen. Er zou nog worden gesteggeld over hoe groot de productieverlaging zal zijn.

In het verleden haalde Trump geregeld uit naar de OPEC omdat die de olieprijzen zou opdrijven. Zo beschuldigde hij de organisatie onder meer van ,,afzetterij''.

De olieprijzen gingen verder omhoog na de tweet van Trump. De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) noteerde 1,8 procent hoger op 54,20 dollar en Brentolie klom 1,6 procent tot 63,08 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)