*

Nieuws Buitenland

Olieprijs lager in aanloop naar vergadering OPEC

woensdag 5 december 2018 20:58

Daling van 0,7 procent.

(ABM FN-Dow Jones) Olie is in aanloop naar een vergadering van oliekartel OPEC in prijs gedaald.

Woensdag sloot de januari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie 0,7 procent, ofwel 0,36 dollar, lager op 52,89 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

Het oliekartel komt donderdag bijeen in Wenen. Energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO verwacht dat het kartel plus een aantal niet aangesloten grote olielanden zal besluiten tot een productieverlaging van 1,3 miljoen tot 1,5 miljoen vaten per dag.

De belangrijkste vraag is volgens Van Cleef hoe OPEC dit wil verkopen en wat de reactie van de Amerikaanse president Donald Trump zal zijn.

Trump wil de olieprijs laag houden. Op Twitter schreef hij te hopen dat OPEC "de olie laat vloeien".

Maar volgens olie-expert Bob Minter van Aberdeen Standard Investments zorgt ook het aanstaande vertrek van Qatar uit het kartel voor hoofdpijn.

Minter denkt dat de productieverlaging ongeveer 0,5 miljoen vaten per dag zal bedragen. En die zal vooral door Saoedi-Arabiƫ en Rusland wordt gerealiseerd, denkt de olie-expert. Daarmee zou de prijs voor een vat Brent tussen de 60 en 70 dollar per vat moeten kunnen zitten.

In een vooroverleg zouden de kartelleden volgens olieminister Mohammed Al Rumhi van Oman hebben aangegeven dat er behoefte is aan een productieverlaging. En ook Rusland zou het hiermee eens zijn volgens de olieminister.

Uit cijfers van S&P Global Platts bleek dat de sancties die de VS aan Iran oplegden vooralsnog weinig effect sorteerden.

Iran kwam door deze sancties afgelopen maand onder de 3 miljoen vaten per dag uit, maar Saoedi-Arabiƫ en de Verenigde Arabische Emiraten produceerden gezamenlijk 480.000 vaten per dag meer.

In totaal produceerde het kartel in november 33,08 miljoen vaten per dag, een stijging van 40.000 vaten op maandbasis.

Vanwege de begrafenis van oud-president George Bush is de publicatie van de wekelijkse olievoorraden verplaatst van woensdag naar donderdag.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 05, 2018 14:58 ET (19:58 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.