*

Nieuws Buitenland

Valuta: dollar houdt niveau

donderdag 6 december 2018 09:44

Markt blijft zeer afwachtend.

(ABM FN-Dow Jones) De dollar blijft op niveau, maar beweegt ook nog altijd binnen een zeer strakke bandbreedte in een uiterst afwachtende markt die de Brexit-besprekingen, de ontwikkelingen rondom de Italiaanse begroting en de OPEC-vergadering scherp in de gaten houdt.

"Met betrekking tot het laatste, verwachten wij dat de OPEC geen productiewijzingen doorvoert", aldus valutahandelaar Stephane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Dat kan implicaties hebben voor de olieprijs, maar voor de dollar geldt naar mijn idee nog altijd dat de munt profiteert van zijn safe haven-status", aldus Van der Meer.

De OPEC houdt donderdag in Wenen zijn vergadering, waarbij de verwachting in de markt is dat het kartel terugkeert naar de productieniveaus van december 2016. Dat zou betekenen dat de productie met 1 miljoen tot 1,4 miljoen vaten zou kunnen worden teruggedraaid. Dissonant in de besluitvorming is de bemoeienis van de Amerikaanse president Donald Trump, die in het geheel geen beperking wil uit vrees voor een stijging van de olieprijs.

Van der Meer betoogt dat een 'worst case scenario' geheel is ingeprijsd in de koersverhouding tussen de euro en het Britse pond. "Ik verwacht dat tot aan elf december, wanneer het Brexit-voorstel in stemming wordt gebracht, de euro rondom de 0,8900 Britse pond blijft cirkelen", aldus de valutahandelaar. Ook vandaag vinden er weer tal van debatten over de Brexit in het Verenigd Koninkrijk plaats.

Rondom de Italiaanse begroting gaat het gerucht dat de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker Rome zou hebben verzocht 4,5 miljard euro uit de begroting te halen en dat hij volgende week een gesprek zou hebben met de Italiaanse premier Giuseppe Conte.

Voor Van der Meer is naast de genoemde thema's donderdag de toespraak van de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell voor The Housing Assistance Council van groot belang. "Bij zijn laatste optreden was een duidelijk verschil in zijn opvatting over de status van het rentebeleid van de Fed, dan nu dicht bij een neutrale situatie stond, terwijl dat er eerder nog flink van verwijderd zou zijn. Het is vandaag van belang te letten op nieuwe details in zijn toespraak. Een renteverhoging in december staat buiten kijf, maar over 2019 bestaat veel onzekerheid over de vraag of dat er meer dan één gaat worden", aldus Van der Meer.

De Duitse fabrieksorders in oktober kwamen op maandbasis 0,3 procent hoger uit, terwijl zich op jaarbasis een daling aftekende van 2,7 procent. De stijging op maandbasis was beter dan de vlakke trend die was verwacht.

Vanmiddag volgen in de Verenigde Staten de banengroei van de private sector over november, de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 1 december, de handelsbalans over oktober, de herziene arbeidsproductiviteit en de arbeidskosten over het derde kwartaal, twee inkoopmanagersindices voor de dienstensector over november, de fabrieksorders over oktober en de wekelijkse olievoorraden, eveneens voor de week die eindigde op 1 december.

Voor de banengroei wordt uitgegaan van 190.000 tegen een groei van 227.000 banen in oktober.

De steunaanvragen komen naar verwachting uit op 224.000 tegen 234.000 een week eerder.

Het Amerikaanse handelstekort wordt verwacht uit te komen op 55,0 miljard dollar tegen 54,02 in september.

De productiviteit steeg naar verwachting met 2,2 procent en de kosten met 1,1 procent tegen 2,2 procent en 1,2 procent bij de voorlopige meting een maand eerder.

De twee inkoopdata voor de dienstensectoren kennen de volgende prognoses: de PMI daalt van 54,8 naar 54,4 en de ISM van 60,3 naar 59,0.

Dan de fabrieksorders over oktober. Daar wordt op maandbasis een daling van 2,0 procent voorzien tegen een stijging met 0,7 procent een maand eerder.

Tot besluit de prognose voor de olievoorraden. Die dalen naar verwachting met 1,2 miljoen vaten tegen een stijging met 3,577 miljoen vaten in de week die eindigde op 24 november.

Van de Fed treden ook nog twee voorzitters aan voor een toespraak. John Williams doet dat namens de Fed van New York en Raphael Bostic namens de Fed van Atlanta waarbij het gaat over de economische vooruitzichten.

De euro noteerde donderdag 0,2 procent lager op 1,1323 dollar. De euro noteerde onveranderd ten opzichte van het Britse pond op 0,8913 Britse pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 06, 2018 03:44 ET (08:44 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.