*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen flink onderuit rond middaguur

donderdag 6 december 2018 12:11

Zorgen over Amerikaans-Chinese verhouding gijzelen beurzen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden donderdag flink lager nu de verhouding tussen China en de Verenigde Staten een nieuwe knauw heeft gekregen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde donderdag rond het middaguur een verlies van 2,2 procent op 346,31 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 2,4 procent op 10,936,88 punten. De Franse CAC 40 noteerde een daling van 2,5 procent met een stand van 4823,69. punten. De Britse FTSE 100 verloor donderdag 2,6 procent op 6.738,97 punten.

De verliezen van donderdag worden vooral toegeschreven aan de oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten na de arrestatie van de CFO van de Chinese multinational Huawei door Canada in opdracht van de Verenigde Staten.

Rondom de Italiaanse begroting gaat het gerucht dat de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker Rome zou hebben verzocht 4,5 miljard euro uit de begroting te halen en dat hij volgende week een gesprek zou hebben met de Italiaanse premier Giuseppe Conte.

De Duitse fabrieksorders in oktober kwamen op maandbasis 0,3 procent hoger uit, terwijl zich op jaarbasis een daling aftekende van 2,7 procent. De stijging op maandbasis was beter dan de vlakke trend die was verwacht.

Vanmiddag volgen in de Verenigde Staten de banengroei van de private sector over november, de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 1 december, de handelsbalans over oktober, de herziene arbeidsproductiviteit en de arbeidskosten over het derde kwartaal, twee inkoopmanagersindices voor de dienstensector over november, de fabrieksorders over oktober en de wekelijkse olievoorraden, eveneens voor de week die eindigde op 1 december.

De voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell houdt vandaag voor The Housing Assistance Council een toespraak. Bij zijn laatste optreden was een duidelijk verschil zichtbaar in zijn opvatting over de status van het rentebeleid van de Fed, dat nu dicht bij een neutrale situatie stond, ten opzichte van zijn mening in oktober toen hij stelde dat het beleid daar nog flink van verwijderd zou zijn. Het is vandaag van belang te letten op nieuwe details in zijn toespraak. Een renteverhoging in december staat buiten kijf, maar over 2019 bestaat veel onzekerheid over de vraag of dat er meer dan één gaat worden", aldus Van der Meer.

Van de Fed treden ook nog twee voorzitters aan voor een toespraak. John Williams doet dat namens de Fed van New York en Raphael Bostic namens de Fed van Atlanta waarbij het gaat over de economische vooruitzichten.

Olie noteerde donderdag fors lager. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 4,4 procent in het rood op 50,67 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 58,92 dollar werd neergeteld, een verlies van 4,3 procent.

De OPEC houdt donderdag in Wenen zijn vergadering, waarbij de verwachting in de markt is dat het kartel terugkeert naar de productieniveaus van december 2016. Dat zou betekenen dat de productie met 1 miljoen tot 1,4 miljoen vaten zou kunnen worden teruggedraaid. Zojuist zie de Saoedische olieminister echter dat een beperking met 1 miljoen vaten voldoende zou moeten zijn om de markt in evenwicht te brengen.

Dissonant in de besluitvorming is de bemoeienis van de Amerikaanse president Donald Trump, die in het geheel geen beperking wil uit vrees voor een stijging van de olieprijs. Iran wil ook van geen beperking weten, gezien de sancties die het land zijn opgelegd.

De euro/dollar noteerde donderdag op 1,1336 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1331 dollar.

Bedrijfsnieuws

Daimler zag de verkoop bij de Mercedes-Benz Group in november met 1,0 procent oplopen. Het aandeel zakte donderdag 3,2 procent.

Volkswagen wil tot in 2023 elf miljard euro investeren in nieuwe technologie, waarvan negen miljard is gealloceerd voor de ombuiging naar elektrificatie. Het aandeel Volkswagen leverde 2,4 procent in.

Grote olie- en gasproducerende bedrijven leverden donderdag stevig in. Shell noteerde een verlies van 3,4 procent. BP van 3,5 procent, Total van 2,5 procent en Eni eveneens 2,5 procent.

Futures Wall Street

Wall Street was woensdag gesloten in verband met de begrafenis van oud-president George H.W. Bush.

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een flink lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 1,8 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 06, 2018 06:11 ET (11:11 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.