*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen incasseren forse klappen

donderdag 6 december 2018 18:39

Spanning na arrestatie CFO Chinese multinational.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag flink lager gesloten, na slecht nieuws over de verhouding tussen China en de Verenigde Staten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot donderdag met een verlies van 3,1 procent op 343,31 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 3,5 procent op 10,810,98 punten. De Franse CAC 40 noteerde een daling van 3,3 procent met een stand van 4.780,46. punten. De Britse FTSE 100 verloor donderdag 3,2 procent op 6.704,05 punten.

"De aandelenmarkten leden donderdag zware verliezen, omdat beleggers bang zijn dat de relatie tussen de VS en China gespannener is geworden door de arrestatie van CFO Meng Wanzhou van de Chinese multinational Huawei", stelde analist David Madden van CMC Markets.

"De Chinese zakenvrouw wordt mogelijk geconfronteerd met uitlevering aan de VS, omdat het bedrijf de Amerikaanse sancties met betrekking tot Iran zou hebben overtreden. De relatie tussen de VS en China verbeterde afgelopen weekend na de G20-top, maar nu vrezen handelaren dat al het goede werk ongedaan wordt gemaakt", aldus Madden.

Rondom de Italiaanse begroting ging verder het gerucht dat de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker Rome zou hebben verzocht 4,5 miljard euro uit de begroting te halen en dat hij volgende week een gesprek zou hebben met de Italiaanse premier Giuseppe Conte.

De Duitse fabrieksorders stegen in oktober met 0,3 procent.

Olie noteerde donderdag fors lager. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 4,4 procent in het rood op 50,67 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 58,92 dollar werd neergeteld, een verlies van 4,3 procent.

De Amerikaanse olievoorraden bleken voor het eerst in lange tijd eens gedaald, en vrij stevig ook, met ruim 7 miljoen vaten.

Oliehandelaren wachten echter in spanning af wat er uit de vergadering van oliekartel OPEC in Wenen komt. Een besluit is uitgesteld naar morgen.

"De OPEC vergadering is op donderdag vier uur later dan gepland beƫindigd met de conclusie dat morgen verder wordt gesproken als ook Rusland en de andere coalitiepartners aanwezig zullen zijn. Er komt vandaag, zeer ongebruikelijk, geen persconferentie", vatte energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO de situatie samen.

De euro/dollar noteerde donderdag op 1,1367 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1331 dollar.

Bedrijfsnieuws

Grote olie- en gasproducerende bedrijven leverden donderdag stevig in. Shell noteerde een verlies van 4,5 procent. BP eveneens van 4,5 procent, Total van 2,9 procent en Eni 3,2 procent.

Daimler zag de verkoop bij de Mercedes-Benz Group in november met 1,0 procent oplopen. Het aandeel zakte donderdag 6,2 procent.

Volkswagen wil tot in 2023 elf miljard euro investeren in nieuwe technologie, waarvan negen miljard is gealloceerd voor de ombuiging naar elektrificatie. Het aandeel Volkswagen leverde 3,1 procent in.

Tussenstanden Wall Street

Bij het slot van de Europese beurzen stonden de Amerikaanse beurzen flink lager. De toonaangevende S&P 500 index noteerde 2,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 06, 2018 12:39 ET (17:39 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.