*

Nieuws Buitenland

Stevige verliezen op Wall Street

donderdag 6 december 2018 20:28

Zorgen over escalatie handelsconflict.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag flink lager.

De toonaangevende S&P 500 index stond ongeveer anderhalf uur voor de slotzoemer 1,5 procent in het rood. De Dow Jones verloor 1,7 procent, terwijl de Nasdaq het verlies kon beperken tot 0,7 procent.

De verliezen van donderdag hebben ervoor gezorgd dat de Dow Jones en de S&P 500 over het gehele jaar gezien in het rood zijn beland. In vergelijking met begin december 2017 staan de indices 1,5 procent lager. De Nasdaq staat nog wel 1,5 procent in de plus.

Beleggers zijn bezorgd over een verdere escalatie van het handelsconflict met China, na het nieuws dat op Amerikaans verzoek op 1 december Sabrina Meng, de CFO van de Chinese multinational Huawei, in Canada is gearresteerd. De arrestatie van de dochter van de oprichter van het Chinese bedrijf is onderdeel van een onderzoek naar schending van de sancties tegen Iran.

"De timing van de arrestatie is belangrijk. De markten zijn al ongelooflijk nerveus over een vertraging van de economische groei vanwege de omgekeerde rentecurve in de Verenigde Staten. De betrekkingen tussen de VS en China zouden na een productieve G20-top aan de beterende hand moeten zijn. De arrestatie heeft echter de potentie om de zeer fragiele relatie verder te ondermijnen", aldus marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets.

Het aantal banen in de Verenigde Staten nam in november minder dan verwacht toe. Afgelopen maand steeg het aantal banen in de niet-agrarische private sector met 179.000 stuks. Er was gerekend op een banengroei van 190.000.

Orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken daalden in oktober met 2,1 procent. De verwachting was een daling van 2,0 procent.

De bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector groeide in november in een nipt lager tempo. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam uit op 54,7, in vergelijking met 54,8 in oktober.

De Amerikaanse olievoorraden bleken voor het eerst in lange tijd eens gedaald, en vrij stevig ook, met ruim 7 miljoen vaten. De olieprijzen noteerden desondanks tot 3 procent lager.

Oliehandelaren wachten in spanning af wat er uit de vergadering van oliekartel OPEC in Wenen komt. Een besluit is uitgesteld naar morgen.

"De OPEC vergadering is op donderdag vier uur later dan gepland beƫindigd met de conclusie dat morgen verder wordt gesproken als ook Rusland en de andere coalitiepartners aanwezig zullen zijn. Er komt vandaag, zeer ongebruikelijk, geen persconferentie", vatte energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO de situatie samen.

De euro/dollar noteerde op 1,1384. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1330.

Bedrijfsnieuws

Kroger boekte in het derde kwartaal een winst per aandeel van 0,39 dollar, tegenover 0,44 dollar een jaar eerder, op een omzet van 27,67 miljard dollar, tegen 27,75 miljard dollar vorig jaar. Het aandeel steeg 3 procent.

Costco Wholesale behaalde in november flink meer omzet. De omzet steeg op jaarbasis met 9,8 procent tot 12,8 miljard dollar. Het aandeel noteerde 2,6 procent hoger.

Broadcom komt nabeurs met cijfers. Het aandeel verloor 4,1 procent.

Apple noteerde 2 procent lager. Apple-toeleverancier Largan Precision publiceerde donderdag tegenvallende omzetcijfers over november, wat opnieuw een signaal zou zijn dat de vraag naar iPhones tegenvalt.

Sears steeg 1,5 procent. Hedgefonds ESL Investments heeft interesse in de overblijfselen van het ooit fameuze retailbedrijf. Het fonds wil daarvoor 4,6 miljard dollar op tafel leggen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 06, 2018 14:28 ET (19:28 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.