*

Nieuws Buitenland

Fors verlies voor olieprijs

donderdag 6 december 2018 20:42

Besluit OPEC pas op vrijdag.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag verder in prijs gedaald. Oliehandelaren waren vandaag in afwachting van de uitkomsten van een vergadering van het oliekartel OPEC in Wenen. Een besluit is echter uitgesteld naar morgen.

"De OPEC vergadering is op donderdag vier uur later dan gepland beƫindigd met de conclusie dat morgen verder wordt gesproken als ook Rusland en de andere coalitiepartners aanwezig zullen zijn. Er komt vandaag, zeer ongebruikelijk, geen persconferentie", vatte energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO de situatie samen.

Doordat de kartelleden geen consensus bereikten, kwam de olieprijs vanmiddag verder onder druk te staan, zag Van Cleef.

"Het zal een enorme opgave worden om de markt op vrijdag alsnog positief te verrassen, en daarmee de olieprijs op korte termijn te ondersteunen", denkt de analist van ABN AMRO.

"OPEC zal morgen meer details over de productieverlaging geven, maar handelaren zijn sceptisch dat de verlaging voldoende zal zijn om de olieprijs te ondersteunen. Er was eerst een bericht dat er een productiebeperking van 1,4 miljoen vaten zou komen, maar naderhand werd bekend dat Saoedi-Arabiƫ genoegen zou nemen met een beperking van slechts 1 miljoen vaten", stelde analist David Madden van CMC Markets.

Positief voor de olieprijs was dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week voor het eerst in 10 weken zijn gedaald. In de week eindigend op 30 november daalden de voorraden ruwe olie met 7,3 miljoen vaten tot 443,2 miljoen vaten. De benzinevoorraden stegen wel, met 1,7 miljoen tot 226,3 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel namen ook toe, met 3,8 miljoen vaten tot 125,6 miljoen vaten.

De januari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie daalde donderdag 2,6 procent, ofwel 1,40 dollar, tot 51,49 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 06, 2018 14:42 ET (19:42 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.