*

Nieuws Buitenland

Oliekartel OPEC sluit nieuwe productiedeal (3)

vrijdag 7 december 2018 15:03

OPEC

N i e u w bericht, meer informatie

WENEN (AFN/RTR) - De vergadering van oliekartel OPEC in Wenen is afgesloten met een akkoord over een productieverlaging. De productie wordt met 1,2 miljoen vaten per dag ingeperkt, zo kwamen de OPEC-leden en bondgenoten als Rusland overeen.

De beperking is groter dan vooraf werd gedacht. Kenners noemden de gesprekken tussentijds moeizaam en rekenden op een beperking van een miljoen vaten. Dat kwam onder meer omdat lid Qatar zich begin volgend jaar terugtrekt uit de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC). Ook is Iran uitgesloten van de productiebeperking omdat Amerikaanse sancties de productie daar al flink raken.

In april worden de beperkingen weer onder de loep genomen, aldus een afgevaardigde. De OPEC-leden pompen dagelijks ruim 33 miljoen vaten olie op. De OPEC wil met de productieverlaging de flink dalende olieprijzen een halt toeroepen. Een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) steeg vrijdag omstreeks 15.00 uur 4,6 procent in prijs tot 53,86 dollar. Brentolie won 5,1 procent tot 63,06 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)