*

Nieuws Buitenland

Update: OPEC bereikt akkoord over productieverlaging

vrijdag 7 december 2018 17:37

Olieprijs was al opgeveerd.

(ABM FN-Dow Jones) Oliekartel OPEC en een aantal niet aangesloten olielanden hebben vrijdag in Wenen een akkoord hebben bereikt over een productieverlaging.

Het kartel en onder meer Rusland kwamen een productieverlaging van 1,2 miljoen vaten per dag overeen vanaf 1 januari en voor een periode van 6 maanden. Daarvan neemt OPEC er 0,8 miljoen voor zijn rekening en de niet-aangesloten landen 0,4 miljoen vaten.

Uitgangspunt voor de verlaging zijn de productieniveaus in oktober. Een evaluatie vindt in april plaats.

Marktstabiliteit is wat altijd het streven is van Saoedi-Arabië, zei olieminister Khalid Al-Falih in een toelichting op het OPEC-besluit.

"De afgesproken productieverlaging komt neer op een verlaging van zo'n 2,5 procent van de olieproductie per OPEC producent, en twee procent voor de niet-OPEC producenten", berekende energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

Overigens worden Iran, Libië en Venezuela ontzien door het kartel "vanwege specifieke omstandigheden" waarmee deze landen te maken hebben.

Ten opzichte van donderdag, toen OPEC niet tot een akkoord kwam, is de berichtgeving vandaag een meevaller, zei Van Cleef tegen ABM Financial News.

Echter in vergelijking tot begin van de week is het eerder een tegenvaller, zei hij. Toen werd nog gemikt op een daling van 1,3 miljoen tot 1,5 miljoen vaten.

Het rommelige proces van de afgelopen dagen is volgens Van Cleef "een enorm teken van zwakte" van met name Saoedi-Arabië, dat schijnbaar tussen twee vuren zit en niet weet hoe om te gaan met aan de ene kant Rusland en de andere kant de Verenigde Staten.

"Uiteindelijk is dus toch iedereen aan boord. Dat werd wel positief ontvangen. Het is nu alleen nog even wachten op de eerste tweet uit Washington", zei Van Cleef.

Alexander Novak, de energieminister van Rusland, sprak na afloop van de vergadering van een aantal "uitdagende" dagen.

De olieprijs veerde al voor de officiële uitkomst van de verandering op, op geruchten dat er een deal zou zijn.

Inmiddels kost een vat Amerikaanse West Texas Intermediate ongeveer 54 dollar.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 07, 2018 11:37 ET (16:37 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.