*

Nieuws Buitenland

Winstwaarschuwing BASF

vrijdag 7 december 2018 20:55

Met name tegenvallende prestaties segment chemie drukken op resultaten.

(ABM FN-Dow Jones) BASF verwacht dat het bedrijfsresultaat voor eenmalige items in 2018 veel sterker zal dalen dan eerder verwacht. Dit meldde de Duitse chemiereus vrijdag in een winstwaarschuwing.

Op basis van de gegevens in november verwacht BASF nu een daling uit bedrijfsactiviteiten (EBIT) voor eenmalige items van 15 tot 20 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2017 boekte het chemieconcern een EBIT voor speciale items van 7,6 miljard euro.

Het concern ging eerder nog uit van een daling van 10 procent ten opzichte van 2017. De neerwaartse bijstelling is vooral toe te schrijven aan het segment chemie, met name vanwege de sterke daling van de isocyanaatprijzen en de langere winstmarges voor steam crackers.

Daarnaast zal de lagere stand van de Rijn volgens het concern in het vierde kwartaal leiden tot een negatief effect van circa 200 miljoen euro, wat hoger is dan eerder voorspeld. In het derde kwartaal was de negatieve impact van de lage waterstand van de Rijn circa 50 miljoen euro.

Daarnaast staan de activiteiten van BASF in de automobielindustrie onder druk sinds het derde kwartaal van 2018, met name door een aanzienlijke daling van de vraag in China. "Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China droeg bij aan deze afname van de vraag", zei BASF.

De EBIT zal, zoals eerder voorspeld, "aanzienlijk" lager zijn en voor de omzet wordt een lichte stijging van maximaal 5 procent verwacht.

Op dinsdag 26 februari 2019 publiceert het concern zijn jaarcijfers.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 07, 2018 14:55 ET (19:55 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.