*

Nieuws Buitenland

Ghosn aangeklaagd in Japan

maandag 10 december 2018 09:47

Nieuwe verdenkingen van onvermeld inkomen ex-topman.

(ABM FN-Dow Jones)De Japanse openbare aanklagers hebben maandag de voormalige voorzitter van Nissan Motor Carlos Ghosn en zijn rechterhand beschuldigd van het niet rapporteren van inkomsten van de topman in vijf jaarverslagen van Nissan. Dat bleek uit een verklaring van de autoriteiten.

Ook de autofabrikant zelf werd aangeklaagd voor dezelfde overtredingen, meldden Japanse nieuwszenders Kyodo News en NHK.

Een woordvoerder van Nissan wilde geen commentaar geven.

Ghosn werd op 19 november in Tokyo gearresteerd. De autoriteiten verdenken hem ervan dat hij in de vijf boekjaren tot en met 2015 een slordige 10 miljard yen of zo'n 89 miljard dollar verdiende bij Nissan, maar niet meer dan ongeveer de helft van dat bedrag rapporteerde in de jaarverslagen.

Ghosn ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Het kantoor van zijn advocaat wilde geen commentaar geven.

Ook de voormalige Nissan-medewerker en rechterhand van Ghosn, Greg Kelly, werd in staat van beschuldiging gesteld.

De Japanse aanklagers verdenken inmiddels Ghosn ervan ook in drie boekjaren tot en met maart 2018 te weinig inkomen te hebben opgegeven. De nieuwe verdenkingen betekenen dat Ghosn nog 22 dagen in hechtenis kan blijven voordat hij kan verzoeken om te worden vrijgelaten op borgtocht.

Volgens personen die bekend zijn met de zaak gaat het om uitgesteld loon dat Ghosn pas uitbetaald zou krijgen na zijn pensionering. Ghosn zou in een periode van negen jaar zo'n 82 miljoen dollar aan uitgesteld loon hebben opgebouwd, volgens een persoon die het onderzoek van Nissan naar Ghosn kent. De advocaat van Kelly zegt dat de regeling door zijn cliƫnt was voorgelegd aan experts buiten het bedrijf en dat deze geen problemen zagen.

Ghosn wilde Saikawa ontslaan

The Wall Street Journal onthulde dit weekend dat Ghosn van plan was de CEO van Nissan, Hiroto Saikawa, te vervangen, voordat hij werd gearresteerd. Volgens de bronnen van de Amerikaanse zakenkrant was Ghosn ontevreden met de manier waarop Saikawa omging met zwakke verkoopcijfers in de VS en kwaliteitsproblemen in Japan.

Saikawa heeft gezegd dat het bedrijf informatie over mogelijke malversaties door Ghosn heeft overgedragen aan de Japanse justitie en heeft ook gezegd dat Ghosn te veel macht had bij de Japanse autofabrikant.

Volgens de WSJ is niet bekend of Saikawa wist dat Ghosn hem wilde ontslaan.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 10, 2018 03:47 ET (08:47 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.