*

Nieuws Buitenland

Valuta: Britse pond blijft key

woensdag 12 december 2018 09:57

Kans op no-deal Brexit en exit premier May stijgt.

(ABM FN-Dow Jones) Het Britse pond is ook woensdag verreweg de belangrijkste valuta om in de gaten te houden, nu vandaag meer duidelijk kan worden over de positie van Theresa May als zittende premier, aangezien het Lager Huis vanavond tussen zeven en negen uur zal stemmen over een ingediende motie van wantrouwen.

"Er gebeurt rondom Brexit erg veel met alle onzekerheden van dien en binnen dat spanningsveld is de kans op een nieuw referendum over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie in elk geval niet afgenomen", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News. "Stel nu dat er een tweede referendum wordt gehouden, dan zal dat sterling omhoog tillen, waarmee de euro richting 0,8700 Britse pond kan dalen", aldus Boele.

Boele had een koers van de euro ten opzicht van het Britse pond bij een no-deal voor de Brexit ingeprijsd van 0,9200 tot 0,9300 Britse pond. Zij wees er woensdag op dat er momenteel "zeer veel" shortpositie in sterling uitstaan.

Boele ziet voor de euro een aantal risico's. Ten eerste de situatie in Frankrijk, waar de president de beurs heeft getrokken en daarmee het begrotingstekort aanjaagt. Ten tweede Italië dat met zijn begroting worstelt en in de actie van Emmanuel Macron aanleiding ziet meer ruimt op te eisen, iets wat Brussel niet graag ziet. En ten derde een te groot gat tussen de rente in de Verenigde Staten en de eurozone.

De verhouding tussen de euro en de dollar kan veranderen als er meer toenadering tussen de Verenigde Staten en China in het handelsconflict wordt bereikt. Analist David Madden van CMC Markets wees woensdag op tweets van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin Trump stelde dat de gesprekken met China "erg productief" verlopen.

"Wij schatten in dat de Federal Reserve deze maand nog verhoogd en in heel 2019 nog één keer. De Europese Centrale Bank hebben we voor maart 2020 met een eerste renteverhoging in de agenda gezet", aldus Boele. Dit impliceert dat de rente van de VS volgend jaar na één verhoging komt te liggen tussen 2,50 en 2,75 procent, tegen 0,00 procent en een negatieve depositorente van 0,4 procent in Europa.

Op macro-economisch vlak kwam er positief nieuws uit Japan waar de machine-orders in oktober flink stegen.

Vanochtend volgt van het eurogebied over oktober de industriële productie. De verwachting is dat deze is gestegen met 0,3 procent op maandbasis tegen een afname met hetzelfde percentage in september. Op jaarbasis wordt uitgegaan van een stijging met 0,8 procent tegen een stijging met 0,9 procent op jaarbasis een maand eerder.

In de Verenigde Staten staan twee cijfers in de agenda: de inflatie over november en de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde op 8 december.

De consumentenprijzen zijn in de prognoses vorige maand in de Verenigde Staten op maandbasis niet veranderd tegen een stijging met 0,3 procent in oktober. Zonder de volatiele invloeden van energie- en voedselprijzen tekent zich naar verwachting een stijging van 0,2 procent op maandbasis, gelijk aan een maand eerder, Op jaarbasis bedraagt de inflatie in november naar verwachting 2,2 procent tegen 2,5 procent in oktober. Zonder rekening te houden met de voedsel- en energieprijzen komt de inflatie naar verwachting ook uit op 2,2 procent tegen 2,1 procent in oktober.

De olievoorraden zijn naar verwachting met 2,8 miljoen vaten gedaald tegen een daling met 7,3 miljoen vaten een maand eerder.

De euro noteerde woensdag vlak op 1,1321 dollar. Ten opzichte van het Britse pond was de verhouding eveneens onveranderd op 0,9063 Britse pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 12, 2018 03:57 ET (08:57 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.