*

Nieuws Buitenland

Forse winsten voor Europese beurzen

woensdag 12 december 2018 18:43

Meer ontspanning in handelsconflict China en VS.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag voor de tweede dag op rij fors hoger gesloten, door optimisme over de relatie tussen China en de Verenigde Staten. Een hogere olieprijs hielp de energiesector.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 1,8 procent hoger op 350,00 punten, na de winst van 1,5 procent van dinsdag. De Duitse DAX steeg 1,9 procent naar 10.920 punten. De Franse CAC 40 klom 2,4 procent tot 4.920 punten. De Britse FTSE 100 steeg 1,4 procent naar 6.890 punten.

"Kopers kruipen te voorschijn", stelde marktanalist David Madden van CMC Markets.

Het vertrouwen kreeg een positieve impuls van de vrijlating van financieel directeur Sabrina Meng van het Chinese concern Huawei, die in Canada was gearresteerd. Trump zou zich met Meng willen bemoeien als hem dit in zijn onderhandelingspositie met China helpt.

De meeste aandacht in Europa gaat woensdag uit naar de vertrouwensstemming over de Britse premier Theresa May door haar partijgenoten in het Britse Lagerhuis, tussen zeven en negen uur woensdagavond. Als May sneuvelt moet een nieuwe Britse premier komen, maar handelaren prijzen een grote kans in dat ze mag blijven zitten. In dat geval kan haar leiderschap een jaar lang niet opnieuw worden uitgedaagd met een vertrouwensstemming.

Het Brexit-voorstel, dat deze week niet in stemming werd gebracht vanwege te weinig steun, moet voor de 21ste januari van het volgend jaar in stemming zijn gebracht.

Beleggers vragen zich intussen af of de belofte van de Franse president Emmanuel Macron om de belastingen te verlagen en lonen te verhogen betekent dat Frankrijk de Europese begrotingsregels zal schenden net als Italië, en of de EU hierdoor soepeler zal worden tegenover de Italianen.

In het eurogebied steeg de industriële productie met 0,2 procent in oktober, iets zwakker dan de verwachte 0,3 procent, na een daling met 0,6 procent in september. Die daling was twee keer zo groot als eerder was gemeld. De Amerikaanse inflatie bedroeg 2,2 procent in november, conform de verwachtingen.

Olie werd duurder, geholpen door een verdere daling van de Amerikaanse olievoorraden, hoewel die iets kleiner was dan verwacht. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 1,3 procent tot 52,34 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 61,11 dollar moest worden neergeteld, een stijging van 1,5 procent.

De euro herstelde zich wat tegenover de dollar en de euro/dollar noteerde op 1,1363. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1327 dollar en dinsdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1323 dollar op de borden.

Het Britse pond werd ruim 1,3 procent meer waard ten opzichte van de dollar.

Bedrijfsnieuws

Banken waaronder BNP Paribas en Intesa Sanpaolo wonnen fors terrein, met koerswinsten van respectievelijk 3 en 4 procent. Credit Suisse zit op schema met de uitvoering van zijn driejarige reorganisatieplan en herhaalde de doelen voor 2019 en 2020. Het aandeel won woensdag 2,5 procent.

De Spaanse retailgigant Inditex verloor juist 5 procent, na tegenvallende kwartaalcijfers.

John Wood Group leverde zelfs 10 procent in na een publicatie van resultaten, terwijl de Britse supermarktgroep J. Sainsbury 7 procent inleverde, nadat het bedrijf meer tijd vroeg bij de mededingingsautoriteiten voor zijn fusieplan met Asda Group.

Zwaargewichten uit de oliesector droegen bij aan de winsten in Europa. Total sloot 1,5 procent hoger, Shell werd 0,4 procent meer waard. BP sloot licht lager.

Een bericht van Bloomberg dat China zijn importheffing op Amerikaanse auto's wil verlagen van 40 naar 15 procent werd dinsdag bevestigd door The Wall Street Journal. Dit droeg bij aan het optimisme. Het bericht is goed nieuws voor de Amerikaanse economie, maar vooral voor Duitse autofabrikanten die veel meer auto's uit hun Amerikaanse fabrieken naar China verschepen dan de grote Amerikaanse autobouwers, die de auto's in China laten maken. BMW won 1,9 procent, van Daimler 1,5 procent en Volkswagen 3,6 procent.

Colruyt won in Brussel 3,5 procent, na de publicatie van stijgende resultaten in het afgelopen halfjaar en herhaling van de winstverwachting voor het boekjaar.

Het aandeel Pernod Ricard klom 5,9 procent, nadat de Amerikaanse activistische belegger Elliot Management een belang van meer dan 2,5 procent nam in het Franse drankenconcern. Elliot wil meer aandeelhouderswaarde creëren door operationele en bestuurlijke wijzigingen.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden rond het sluiten van de Europese beurzen op stevige winsten.

De S&P500-index klom 1,7 procent, de Dow Jones-index steeg 1,6 procent en de Nasdaq steeg 2,0 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 12, 2018 12:43 ET (17:43 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.