*

Nieuws Buitenland

'Wall Street opent hoger na ECB-besluit'

donderdag 13 december 2018 14:44

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York gaan donderdag naar verwachting met kleine koerswinsten openen. Beleggers op Wall Street blijven de ontwikkelingen volgen rond het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Ook wordt met een schuin oog gekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

De ECB hield de rente zoals verwacht onveranderd en bevestigde dat het opkoopprogramma voor obligaties eind dit jaar afloopt. ECB-president Mario Draghi verlaagde in een toelichting op het rentebesluit de inflatieraming voor volgend jaar.

Op macro-economisch gebied werd voorbeurs bekend dat uitkeringsaanvragen in de VS vorige week sterker zijn gedaald dan verwacht. Ook kwamen er cijfers over de import- en exportprijzen.

Verkoopverbod smartphones

Apple kan op belangstelling rekenen. Het technologieconcern is van plan voor 1 miljard dollar een nieuwe campus te bouwen in het Texaanse Austin. Ook in andere steden als Seattle, San Diego, Pittsburgh en New York breidt Apple uit. Deze expansie maakt deel uit van een omvangrijk investeringsproject in de Amerikaanse thuismarkt dat Apple eerder had aangekondigd.

Chipbedrijf Qualcomm wil naar verluidt dat het verkoopverbod op smartphones van Apple in China wordt uitgebreid met de nieuwste modellen van de techreus. Qualcomm beschuldigt Apple ervan zijn technologie te gebruiken voor iPhones, zonder daar genoeg voor te betalen. Eerder wist het bedrijf al een ban op oudere iPhone-modellen in China te bewerkstelligen.

Delta Air

General Electric (GE) lijkt een flinke koerssprong te maken. JPMorgan Chase verhoogde het beleggingsadvies voor het industrieconglomeraat, dat een groot deel van zijn beurswaarde heeft verloren.

Delta Air Lines kwam met een winstverwachting voor 2019. Die lijkt weinig indruk te maken, want voorbeurs staat het aandeel van de Amerikaanse samenwerkingspartner van Air France-KLM in het rood.

De Dow-Jonesindex eindigde woensdag 0,6 procent hoger op 24.527,27 punten. De brede S&P 500 steeg 0,5 procent tot 2651,07 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 1 procent tot 7098,31 punten.