*

Nieuws Buitenland

Valuta: wachten op de Fed

dinsdag 18 december 2018 09:53

Rustige markt volgens Monex Europa.

(ABM FN-Dow Jones) De euro staat dinsdag iets hoger ten opzichte van de dollar op een rustige valutamarkt die het Amerikaanse rentebesluit van woensdag afwacht.

Er is een grote kans dat de Federal Reserve woensdag de rente voor de vierde keer dit jaar verhoogt, zei valutahandelaar Martijn Weller van Monex Europa.

Die kans wordt door de markt ingeprijsd op 70 tot 75 procent, zo merkte Weller op.

Weller verwacht dat Fed-voorzitter Jerome Powell voorzichtiger zal worden over de Amerikaanse economie, in lijn met eerdere uitingen. Ook uit de Amerikaanse president Donald Trump kritiek op de snelheid waarmee de Fed de rente verhoogt, hoewel de Fed zich daar natuurlijk weinig van moet aantrekken, zei Weller.

Maar economen wezen er ook op dat een te agressief rentebeleid niet verstandig is, ook gezien de spanningen rond het handelsbeleid met China. Daarbij komt dat de stimulering van de Amerikaanse economie door belastingmaatregelen in 2019 zal ontbreken waardoor de economische groei een stap terug kan doen.

Later in de ochtend volgt een cijfer over het bedrijfsklimaat in Duitsland. Dit cijfer liet vorige maand weer groei zien en beleggers hopen dat dit zich doorzet, zei Weller. De Duitse economie draaide het afgelopen halfjaar namelijk wat minder goed.

Woensdagochtend volgt nog een inflatiecijfer uit het Verenigd Koninkrijk en de Bank of Japan doet deze week een rentebesluit, waar Monex niet heel veel van verwacht.

Weller sluit niet uit dat de valutamarkt in de laatste weken van het jaar nog kan bewegen. Er zijn expiraties die aflopen en contracten die tegen het einde van het jaar worden doorgerold. Daarbij is de markt redelijk dun omdat sommige handelaren weg zijn voor vakantie waardoor er relatief grote uitslagen op de borden kunnen komen.

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,1370. Het Britse pond was 1,2658 dollar waard.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 18, 2018 03:53 ET (08:53 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.