*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen licht lager

dinsdag 18 december 2018 12:37

Olieprijs zakt weg.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren dinsdag rond het middaguur overwegend licht lager, herstellend van eerder verliezen, bij een fors lagere olieprijs en twijfels over een nieuwe renteverhoging in de Verenigde Staten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 342,61 punten, de Duitse DAX steeg 0,3 procent en de France CAC tekende een min van 0,1 procent aan. De Britse FTSE 100 noteerde 0,3 procent lager op 6.749 punten.

"Beleggers zijn nerveus voor het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank dat op woensdag meer duidelijkheid moet verschaffen De kans op een renteverhoging ligt nu rond de 66 procent", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van broker Lynx. Volgens hem probeert de Amerikaanse president via Twitter de Fed te beïnvloeden.

"Het is ongelooflijk dat de Fed zelfs overweegt de rente verder te verhogen, met een zeer sterke dollar, praktisch geen inflatie en de buitenwereld die om ons heen ontploft, Parijs brandt en China onderuit", schreef Trump maandag op Twitter.

De Chinese leider Xi Jinping riep in een speech China op om op koers te blijven met zijn economische hervormingen en voegde toe dat "niemand in de positie is om het Chinese volk te dicteren wat het wel en niet moet doen". Daarmee leek hij te reageren op de eisen van Trump om tot een handelsakkoord te komen.

Energiewaarden verloren terrein nadat de olieprijs sterk daalde. Beleggers blijven zich zorgen maken over de stijgende olieproductie in de Verenigde Staten. De Energy Information Administration (EIA) voorspelde dat de productie van schalieolie in januari zal stijgen met 134.000 vaten per dag tot 8,17 miljoen vaten. Een januari-future West Texas Intermediate daalde dinsdag ruim 3 procent tot 48,33 dollar, terwijl een februari-future Brent 3 procent goedkoper werd op 57,78 dollar.

Daarbij wordt olie gezien als een riskante belegging, net als aandelen, die maandag opnieuw onderuit gingen op Wall Street.

Een groot aantal bekende beursfondsen, van Apple en Amazon tot Home Depot en Wells Fargo is met meer dan 20 procent in waarde gedaald sinds een eerdere top. Meer dan de helft van de S&P500-fondsen zit inmiddels in een berenmarkt of dalende trend na een terugval van meer dan 20 procent.

Een ander signaal is de zogenaamde 'death cross', wanneer het vijftigdaagsgemiddelde onder het tweehonderddaagsgemiddelde zakt. Dit zou wijzen op een langdurig dalende trend. Deze kruising is al voorgekomen in de S&P500, terwijl de Dow Jones-index er dichtbij zit.

Ondertussen zetten de onduidelijkheden rond de Brexit zich ook door. Theresa May kan een nieuwe vertrouwensstemming in het parlement verwachten. Private bankers bij Credit Suisse adviseren hun klanten om te overwegen hun bezittingen bijtijds weg te halen uit het Verenigd Koninkrijk vanwege de onduidelijkheden rond Brexit, aldus The Financial Times.

De euro/dollar noteerde op 1,1376. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1343 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,1347 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Oliefondsen als Royal Dutch Shell en Total voerden de verliezers aan, met koersdalingen van respectievelijk 1,8 procent en 2,1 procent. Shell zou in gesprek zijn met Endeavor Energy Resources over een overname voor ongeveer 8 miljard euro.

De maker van luxegoederen LVMH was juist in trek, met een stijging van ruim 2 procent. Ook sectorgenoot Kering boekte winst.

Autofabrikant Daimler steeg 1,7 procent en Volkswagen kon 1,1 procent bijschrijven.

Financiële waarden boekten terreinwinst. BNP Paribas stond 0,8 procent hoger, net als Axa. In Londen werd Barclays 0,9 procent meer waard en HSBC 0,7 procent.

Telecombedrijf Vodafone verloor 1,9 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een hoger opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,4 procent in het groen.

Maandag sloot Wall Street fors lager. De brede S&P 500 index daalde 2,1 procent tot 2.545,96 punten, de Dow Jones index verloor 2,1 procent op 23.592,98 punten en de Nasdaq sloot 2,3 procent lager op 6.753,73 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 18, 2018 06:37 ET (11:37 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.