*

Nieuws Buitenland

Wall Street onderuit na Fed-besluit

woensdag 19 december 2018 22:21

Centrale bank kan geen goed doen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag met forse verliezen gesloten nadat de Federal Reserve zoals verwacht de rente verhoogde en hintte op een minder snel stijgende rente in 2019.

De S&P 500 index eindigde 1,5 procent lager op 2.506,96 punten, de Dow Jones sloot 1,5 procent lager op 23.323,66 punten en de Nasdaq verloor 2,2 procent tot 6.636,83 punten.

Voorafgaande aan het rentebesluit stond de indices nog op ruim een halve procent winst. De beurzen reageerden aanvankelijk wisselvallig maar zakten uiteindelijk toch diep weg.

De Fed verhoogde de beleidsrente met een kwart procentpunt zoals de meeste marktvolgers hadden verwacht, ondanks oproepen van president Trump en anderen om een pauze in te lassen. Het was de vierde verhoging dit jaar.

Voor het komende jaar verwachten de Fed-beleidsmakers in doorsnee niet meer dan twee renteverhogingen, hoewel ook drie verhogingen zeker nog niet uitgesloten zijn. In september lag de doorsnee opinie nog op drie verhogingen in 2019.

De economische ramingen voor de komende jaren werden verder licht neerwaarts bijgesteld evenals de inflatieverwachtingen.

Beleggers leken teleurgesteld dat de Fed niet duidelijker overstapte op een minder snel stijgend rentepad. Zo stelde het monetaire beleidsdocument nog steeds dat "enkele verdere geleidelijke verhogingen" van de rente volgend jaar op hun plaats zouden zijn.

"Ik zou de Fed-verklaring als duifachtig willen karakteriseren, maar misschien niet zo duifachtig als de markt had gehoopt", zei Peter Berezin van BCA Research. De tegenstelling tussen voorstanders van een lagere en hogere marktrente wordt door Amerikanen altijd als een strijd tussen duiven en haviken voorgesteld. Toch zei Berezin dat hij zelf niet had verwacht dat het niveau van de neutrale rente zou worden verlaagd, wat toch ook een duivige zet is. De analist had bijna de indruk dat de markt dit over het hoofd zag.

"Wat de Fed ook doet, het is nooit goed", meende Matt Lloyd van Advisors Asset Management. Hij voorziet meer volatiliteit, gezien de lichte handelsvolumes in deze tijd van het jaar. "De handel is zo dun dat de waarderingen heen een weer zullen worden gedouwd door algo's en flitshandelaren. Ik zou geen al te stevige conclusies trekken uit kortetermijnbewegingen na het rentebesluit."

Er was woensdag verder enig optimisme over de handelsrelatie van de Verenigde Staten met China, nadat de Amerikaanse minister van Financiƫn Steven Mnuchin dinsdag tegen persbureau Bloomberg zei dat de twee landen in januari zullen proberen te komen tot een wapenstilstand in het lopende dispuut.

Op macro-economisch vlak bleken de verkopen van bestaande Amerikaanse woningen in november sterker dan verwacht gestegen, tot 5,32 miljoen stuks, waar de markt op 5,17 miljoen rekende.

De olieprijs steeg, nadat de olievoorraden voor de derde week op rij daalden, volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van energie. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 2 procent tot 47,96 dollar, terwijl een Brent-future 1,7 procent duurder werd op 56,65 dollar. Dinsdag daalde de olieprijs nog met 7 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1372, tegen 1,1430 voorafgaand aan het besluit. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1397 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1362 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel FedEx kelderde met 12 procent. De pakketbezorger verlaagde zijn winstverwachting voor 2019 en gaat een deel van zijn Amerikaanse medewerkers een vertrekpremie aanbieden. Vooral tegenwind in Europa noopte de bezorger om voorzichtiger te worden.

Social mediabedrijf Facebook, dat persoonlijke profielen bijhoudt van miljarden mensen, werd 7,2 procent minder waard. De New York Times onthulde dat het bedrijf op grotere schaal gebruikersdata heeft gedeeld met grote technologiebedrijven dan het eerder had gezegd.

Pfizer leverde zijn eerdere winst in en sloot 1,0 procent lager. Eerder reageerde het aandeel nog positief op een deal met het Britse GlaxoSmitKline. De twee famarceutische reuzen starten een joint venture die zich richt op zorgproducten voor consumenten. Uiteindelijk zal dit uitmonden in een afsplitsing met een beursnotering, zo is het plan.

Eli Lily sloot 2,5 procent hoger, nadat het concern zich optimistisch uitliet over het komende jaar en zijn dividend met 15 procent verhoogde, ondanks een neerwaartse bijstelling van de winstverwachting voor 2018.

Micron Technology leverde bijna 8 procent in, na een tegenvallende outlook die het bedrijf dinsdagavond afgaf. Het bedrijf gaat zo'n tien procent minder investeren in halfgeleiders dan eerder was voorzien.

General Mills won 5 procent na meevallende kwartaalresultaten voor de voedingsmiddelenfabrikant.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 19, 2018 16:21 ET (21:21 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.