*

Nieuws Buitenland

Wall Street koerst af op lager slot

donderdag 20 december 2018 20:37

Markt houdt neerwaartse trend in reactie op rentebesluit vast.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag pakweg 1 1/2 uur voor de slotbel lager.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,7 procent tot 2.464,21 punten, de Dow Jones index verloor 1,9 procent op 22.880,10 punten en de Nasdaq noteerde 1,8 procent lager op 6.517,95 punten.

Aandelen kwamen onder druk te staan nadat de Amerikaanse centrale bank een dag eerder de rente verhoogde en de vooruitzichten voor toekomstige verhogingen verlaagde. Zoals verwacht verhoogde de Amerikaanse centrale bank de beleidsrente met een kwart procentpunt naar een bandbreedte van 2,25, 2,50.

De Federal Reserve trotseerde de politieke druk, maar gaf wel aan minder renteverhogingen in de nabije toekomst te voorzien. De gemiddelde verwachting van het aantal renteverhogingen in 2019 daalde van drie naar twee, volgens de 'dot plot' bij de monetaire beleidsverklaring.

De markt reageerde teleurgesteld, aangezien sommige beleggers erop hoopten dat de Fed de rente uiteindelijk toch niet zou verhogen, onder druk van Trump en diverse media om een de rente niet te verhogen. Ook de zogenaamde 'dotplot' bleek een tegenvaller. De doorsnee verwachting is nu twee renteverhogingen in 2019, terwijl de markt op minder had gehoopt.

Daarnaast was er druk vanwege berichten dat de Verenigde Staten en zijn bondgenoten China willen gaan veroordelen voor spionage, wat mogelijk tot een verdere escalatie van de handelsproblemen tussen Beijing en Washington kan leiden.

"De Dow en S&P 500 noteerden beide in het rood, aangezien beleggers zich zorgen maken dat de Fed een gevaarlijke scenario nastreeft in de context van het minder rooskleurige economische klimaat", zei marktanalist David Madden van CMC Markets. "De renteverhoging werd verwacht, maar de suggestie dat er in 2019 nog twee verhogingen zullen zijn, heeft handelaren niet gerustgesteld", voegde hij toe. "Sommige beleggers vragen zich af waarom de Fed van plan is om verdere verkrapping van het monetaire beleid na te streven, terwijl een tragere groei en een zwakkere infaltie wordt voorzien. In aanloop naar het rentebesluit werd bericht over een 'dovish' beleidsvergadering, maar inmiddels zijn beleggers banger voor een mogelijke Amerikaanse recessie", aldus Madden.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal steunaanvragen in de week eindigend op 15 december is gestegen met 8.000 naar 214.000 aanvragen, terwijl werd gerekend op 215.000.

De index van leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie is in november gestegen met 0,2 procent op maandbasis tot 111,8, na een daling van 0,3 procent in oktober en een stijging van 0,6 procent in september.

Olie noteerde donderdag tot 5,0 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1483. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1443 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1376 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan vrijdag in de Verenigde Staten een zevental publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen economische groeidata over het derde kwartaal, de Chicago en Philadelphia Fed index, de persoonlijk inkomens en bestedingen van november en de orders duurzame goederen in november. Later op de dag volgend de S&P CaseShiller huizenprijsindex van oktober en vertrouwensdata, gemeten door de universiteit van Michigan, voor december.

Bedrijfsnieuws

Rite Aid noteerde 5,2 procent lager, hoewel het concern zijn winstverwachtingen overtrof.

Sigarettenfabrikant Altria investeert 12,8 miljard dollar in een belang van 35 procent in de maker van e-sigaretten Juul Labs, wat het startup-bedrijf waardeert op zo'n 38 miljard dollar. Juul, dat elektrische vape-apparaatjes verkoopt waarmee je nicotinedamp met of zonder smaakje kunt inhalen, is daarmee ongeveer even veel waard als Ford, Delta Airlines, en drie keer zo veel als social media-beurskandidaat Pinterest. Het aandeel verloor 2,8 procent.

Wietbedrijf Tilray steeg 8,6 procent. Biergigant Anheuser-Busch, onderdeel van AB Inbev, en Tilray steken 50 miljoen dollar in een joint venture, voor de ontwikkeling van drankjes met de werkzame bestanddelen van cannabis, THC en CBD.

Walgreens Boots Alliance verloor 5,6 procent, na teleurstellende kwartaalcijfers. Daarnaast kondigde de drogisterijketen een kostenbesparingsplan aan van 1 miljard dollar.

Apple daalde 2,4 procent. Een Duitse rechtbank heeft donderdag geoordeeld dat Apple inbreuk heeft gemaakt op een patent van Qualcomm, wat kan leiden tot een verkoopverbod voor sommige iPhone-modellen in Duitsland.

BlackBerry steeg 1,4 procent, nadat het concern over zijn derde kwartaal voorbeurs een beter dan verwachte winst en omzet rapporteerde.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 20, 2018 14:37 ET (19:37 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.