*

Nieuws Buitenland

Futures wijzen op lagere opening Wall Street

vrijdag 21 december 2018 13:02

Markt houdt neerwaartse trend vast.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures wijzen vrijdag rond het middaguur op een lagere opening van Wall Street. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,3 procent in het rood.

Daarmee houdt Wall Street de neerwaartse trend van de afgelopen dagen vast, nadat een verdere escalatie van het handelsconflict tussen Washington en Beijing dreigt na strafrechtelijke aanklachten tegen twee Chinese burgers, die worden beschuldigd van het stelen van overheids- en bedrijfsgeheimen.

Een tweede bron van zorg was het nieuws dat president Trump een wetsvoorstel voor een tijdelijke begroting niet wil tekenen. De noodwet, die een zogeheten shutdown van het overheidsapparaat moet voorkomen, voorziet niet in de door Trump gewenste financiering van de muur langs de grens met Mexico. Onderdelen van de federale overheid komen zaterdag zonder geld te zitten, waarna een sluitingsprocedure in werking wordt gezet.

Een ander potentieel verontrustend teken is dat de handelsvolumes donderdag duidelijk toenamen. Circa 11,8 miljard aandelen wisselden donderdag aan de New York Stock Exchange en Nasdaq van eigenaar. Dat is de op twee na hoogste dagvolume dit jaar en markeert een omslag ten opzichte van eerder deze maand, toen sommige beleggers beweerden dat de verkoopgolf niet overtuigend was, vanwege de lage volumes waarmee die gepaard ging.

Daarnaast hangt de zorg over het rentebeleid van de Federal Reserve nog boven de markt. De doorsnee verwachting op basis van de woensdag gepubliceerde dot plot is dat dat Amerikaanse centrale bank de rente in 2019 twee keer zal verhogen, terwijl de markt op minder had gehoopt.

De Amerikaanse minister van financiƫn Steven Mnuchin noemde de reactie van de markt volledig overdreven en hij suggereerde dat de centrale bank volgend jaar misschien de rente niet hoeft te verhogen als de inflatie laag blijft.

"De stress op de aandelenmarkten duurt voort, waarbij de markt vandaag het vizier richt op een reeks Amerikaanse macro-publicaties", zei marktanalist David Madden van CMC Markets.

Op macro-economisch vlak staan vrijdag in de Verenigde Staten een flink aantal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen economische groeidata over het derde kwartaal, de Chicago en Philadelphia Fed index, de persoonlijk inkomens en bestedingen van november en de orders duurzame goederen in november. Later op de dag volgend de S&P CaseShiller huizenprijsindex van oktober en vertrouwensdata, gemeten door de universiteit van Michigan, voor december.

De euro/dollar noteerde op 1,1424. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1471 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1446 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 5,3 procent lager, na donderdag op zijn laagste niveau sinds juni 2017 gesloten te zijn.

Bedrijfsnieuws

Apple noteerde 0,2 procent lager, nadat een Duitse rechtbank donderdag oordeelde dat de techgigant inbreuk heeft gemaakt op een patent van Qualcomm, wat kan leiden tot een verkoopverbod voor sommige iPhones in Duitsland.

Nike kwam donderdagavond met sterke omzetcijfers, die wezen op een 10 procent hogere verkoop. In China stegen de verkopen afgelopen kwartaal zelfs met 26 procent. De groepsomzet van 9,4 miljard dollar was meer dan de 9,2 miljard dollar waarop analisten geraadpleegd door FactSet vooraf rekenden. Het aandeel Nike opent vanmiddag vermoedelijk 8,7 procent hoger.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 1,6 procent lager op 2.467,42 punten. De Dow Jones index eindigde 2,0 procent in het rood op 22.859,60 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,6 procent tot 6.528,41 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 21, 2018 07:02 ET (12:02 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.