*

Nieuws Buitenland

Nog weinig te merken van sluiting overheid VS

maandag 24 december 2018 08:22

Shutdown kan duren tot in januari.

(ABM FN-Dow Jones) Een langdurige gedeeltelijke sluiting van de federale overheid in de Verenigde Staten zal pijn doen in de portemonnee van honderdduizenden Amerikaanse ambtenaren tijdens de eindejaarsvakantieperiode, maar verder leek de gebeurtenis gedurende eerste weekend nog weinig gevolgen te hebben.

De zogeheten 'shutdown' begon zaterdagochtend nadat de Amerikaanse president Donald Trump en de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden een streep zetten door een akkoord van de Senaat om de regering te financieren tot februari. De Republikeinen en Trump willen dat er meer dan een miljard dollar wordt vrijgemaakt om om een muur te bouwen langs de Amerikaans-Mexicaanse grens, voordat ze de financiering van de regering accorderen. De Democraten steunen de bouw van de muur met overheidsgeld niet. Er was geen zondagavond nog geen akkoord in zicht.

Maandag en dinsdag zijn nationale feestdagen in Amerika. Dat betekent dat voor de meeste werkenden het gedwongen verlof pas woensdag ingaat. Kritieke functies zoals grensbewaking, federale uitkeringen en luchthavens blijven werken, net als de postbezorging.

De bestuurders van negen federale instellingen, waaronder de ministeries van buitenlandse zaken, transport en justitie, startten de procedures voor een sluiting voor onbepaalde tijd. Ongeveer 380.000 ambtenaren worden gedwongen om onbetaald verlof op te nemen. Ongeveer 420.000 ambtenaren die essentieel zijn zullen onbetaald doorwerken tot er weer financiering is. Tot en met zondag leken de effecten, naast de financiële pijn, beperkt.

Het Amerikaanse Congres heeft in het verleden de salarissen van op onbetaald verlof gestuurde ambtenaren terugbetaald, maar er is geen garantie en voor mensen met weinig spaargeld kan het problemen opleveren. De mensen die moeten doorwerken krijgen pas betaald wanneer de sluiting van de overheid eindigt.

De regering van president Trump waarschuwde zondag dat de gedeeltelijke sluiting van de overheid tot in januari kan voortduren. Dit zou betekenen dat de politieke strijd wordt hervat in een nieuw Congres waarin Democraten de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden.

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, sprak zondag telefonisch met de CEO's van de zes grootste Amerikaanse banken. De bankiers bevestigden dat ze over ruim voldoende liquiditeit beschikken voor consumenten en bedrijven. Alle marktsystemen functioneren goed, benadrukte de minister. Hij zal maandag een werkgroep instellen met de Federal Reserve en de SEC om zeker te stellen dat de markt normaal functioneert.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 24, 2018 02:22 ET (07:22 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.