*

Nieuws Buitenland

Futures wijzen op lagere start Wall Street

maandag 24 december 2018 13:27

Futures zakken in het rood.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,7 procent in het rood en de Nasdaq-future koerste af op een openingsverlies van 0,5 procent.

Wall Street zal maandag eerder dan normaal sluiten, om 19.00 uur, voor de viering van Kerstavond en blijft ook dinsdag gesloten op Eerste Kerstdag. Vanaf woensdag zijn de Amerikaanse beurzen weer gewoon open.

Mogelijk zullen de markten maandag tijdens de verkorte handelsdag opveren, na de forse verliezen van vorige week.

Het Chinese ministerie van handel zegt nieuwe progressie te hebben geboekt in het overleg met de Verenigde Staten over de handelsafspraken tussen de twee landen, op 'vice-ministerieel niveau', meldde de South China Morning Post zondag.

China kondigde aan bepaalde importheffingen te zullen verlagen om zo een 'boost' te geven aan de invoer van buitenlandse producten. Heffingen op bijvoorbeeld grondstoffen voor medicijnen worden zelfs volledig ingetrokken.

Eerder op de ochtend stonden de futures nog op winst, maar eerder het het weekend stonden de futures ook al lager, nadat de Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin zei dat hij met de CEO's van de zes grootste Amerikaanse banken had gesproken om zeker te weten of ze genoeg liquiditeit hebben, mocht maandag weer een verkoopgolf de markt teisteren.

De minister zal maandag ook telefonisch overleggen met de presidentiële werkgroep voor de financiële markten, waar ook toezichthouders Federal Reserve en SEC in zijn vertegenwoordigd, om "te verzekeren dat de marktactiviteiten normaal verlopen."

Het Witte Huis probeerde intussen in het weekend om zorgen weg te nemen bij beleggers dat president Donald Trump de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell zou kunnen ontslaan, omdat hij kort geleden de rente opnieuw verhoogde waarna de aandelenmarkten verder daalden.

De nieuwe stafchef van het Witte Huis Mick Mulvaney zei dat de president "zich nu realiseert" dat hij Powell niet kan ontslaan. Mnuchin zei zaterdag dat de president dat ook niet had gesuggereerd.

Vrijdag verloor de S&P500 ruim 2 procent en de Nasdaq daalde 3 procent, nadat bleek dat een nieuwe sluiting van het overheidsapparaat aanstaande was, naast zorgen over het krappere monetaire beleid van de Fed, haperende economische groei en onzekere handelsrelaties tussen de VS en China.

Met de verliezen van vrijdag is de technologiebeurs inmiddels 22 procent gedaald ten opzichte van de top op 31 augustus. De S&P500 staat inmiddels 17,5 procent onder de top die op 20 september werd neergezet.

De Dow Jones index en Nasdaq Composite beleefden vorige week de slechtste week sinds 2008, met verliezen van respectievelijk 6,9 en 8,4 procent. De S&P500 verloor 7,1 procent, wat het grootste verlies was op weekbasis sinds 2011.

De olieprijs maakte pas op de plaats na forse daling van vorige week. De future West Texas Intermediate steeg 0,2 procent tot 45,50 dollar, terwijl een Brent-future 0,1 procent duurder werd op 53,89 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1395. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1389 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1359 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Amazon.com stond op een verlies van 1 procent, nadat het aandeel de afgelopen drie handelsdagen 11 procent minder waard werd.

Apple daalde ook ruim 1 procent in de elektronische handel voorbeurs. Het aandeel zakte sinds dinsdag ruim 9 procent.

Citigroup ging 0,7 procent lager, Goldman Sachs 1,1 procent lager.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 2,1 procent lager op 2.416,58 punten. De Dow Jones verloor 1,8 procent op 22.445,37 punten, terwijl de Nasdaq liefst 3 procent moest prijsgeven op 6.332,99 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 24, 2018 07:27 ET (12:27 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.