*

Nieuws Buitenland

Wall Street fors lager gesloten

maandag 24 december 2018 19:05

Amerikaanse beurzen in mineur de kerstdagen in.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag na een verkorte handelsdag vanwege kerstavond met forse verliezen gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 2,7 procent tot 2.351,15 punten, de Dow Jones index verloor 2,9 procent op 21.792,20 punten en de Nasdaq sloot 2,2 procent lager op 6.192,92 punten.

Wall Street is dinsdag gesloten vanwege Eerste Kerstdag. Vanaf woensdag zijn de Amerikaanse beurzen weer gewoon open.

De S&P 500 en de Nasdaq boekten vorige week op procentuele basis hun slechtste week in een decennium, terwijl de Dow zijn sterkste daling in ongeveer 10 jaar boekte in punten. Alle drie de indexen koersen deze maand af op hun sterkste daling op maandbasis sinds oktober 2008.

De Nasdaq daalde officieel tot 'bear market' territorium en noteerde 21,9 procent lager ten opzichte van de top op 31 augustus. De S&P noteerde 17,5 procent lager ten opzichte van zijn top op 20 september, terwijl de Dow 16,3 procent lager noteerde ten opzichte van zijn hoogtepunt op 3 oktober.

Op macro-economisch vlak werd maandag in de Verenigde Staten bekend dat de Chicago Fed National Activity Index in november is gestegen tot +0,22, terwijl de index in oktober neutraal, ofwel op 0,00, noteerde. Een positieve indexstand duidt op een groei die boven het historisch gemiddelde ligt, waar een negatieve indexstand duidt op groei beneden de trend.

Vanwege de feestdagen, wordt verwacht dat de volumes de komende week laag zullen zijn, waardoor de schommelingen volatieler kunnen zijn.

In eerste instantie werd voor maandag een licht herstel van de aandelenmarkten voorzien, nadat het Chinese ministerie van handel zei dat er "nieuwe vooruitgang" was geboekt in de handelsbesprekingen met Washington op ministrieel niveau.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin probeerde de financiële markten enigszins te kalmeren met de verklaring dat er geen problemen zijn met de liquiditeit van de markt, na een telefonisch onderhoud met de CEO's van de zes grootste banken van het land.

Hij zei tevens maandag een telefonisch overleg te voeren met de presidentiële werkgroep voor de financiële markten, waar ook toezichthouders Federal Reserve en SEC in zijn vertegenwoordigd, om "te verzekeren dat de marktactiviteiten normaal verlopen".

Verder benadrukte de minister afgelopen weekeinde dat er geen sprake van is dat de president de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zou willen of kunnen ontslaan. Trump pleit voor een verlaging van de rente, terwijl de centrale bank de rente volgend waarschijnlijk twee keer zal verhogen. Trump liet via Twitter echter weten dat wat hem betref het enige probleem met de Amerikaanse economie bij de Federal Reserve ligt.

Een ander punt van focus was de gedeeltelijke sluiting van het Amerikaans overheidsapparaat. De zogeheten 'shutdown' is sinds zaterdag een feit, nadat de Amerikaanse senaat vrijdag een aangepast begrotingswetsvoorstel afkeurde, vanwege de daarin gereserveerde 5,7 miljard dollar ter financiering van de bouw van de muur langs Mexico.

President Trump bleef maandag proberen de schuld voor de sluiting van het overheidsapparaat bij de Democraten te leggen. "Vrijwel elke Democraat heeft de grensmuur met overtuiging gesteund. Pas toen ik er een belangrijk onderdeel van mijn campagne van maakte - omdat mensen en drugs ongecontroleerd in ons land terechtkwamen - keerden ze zich ertegen. [De muur is] Bittere noodzaak", twitterde hij.

Volgens marktanaliste Margaret Yang Yan van CMC Markets lijkt het erop dat de kerstman dit jaar niet erg scheutig is met geschenken voor voor de aandelenmarkt. "Vooruit kijkend moeten de grote onzekerheden in de markt opgehelderd worden om het vertrouwen van beleggers te kunnen laten herstellen, waarbij onder andere sprake moet zijn van een duurzame en solide winstgroei, een positieve doorbraak in het handelsgeschil tussen de Verenigde Staten en China en een meer accommoderend monetair beleid", aldus de analiste.

Olie noteerde maandag tot 2,9 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1417. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1427 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1370 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan in de Verenigde Staten woensdag een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse hypotheekaanvragen en de S&P Case-Shiller huizenprijsindex van oktober.

Bedrijfsnieuws

Met name de financials hadden het maandag zwaar te verduren. Bank of America verloor ruim 2 procent, Citi daalde circa 1,2 procent en Goldman Sachs leverde ongeveer 1,8 procent in. Morgan Stanley verloor 1,5 procent hoger, terwijl Wells Fargo 2,9 procent daalde.

Retailers stegen gedurende de laatste dag voor Kerstmis. Lululemon Athletica won circa 1,6 procent, Macy's steeg 0,2 procent en Abercrombie & Fitch won ongeveer 1,2 procent. Eagle Outfitters steeg 2,3 procent.

Er waren daarentegen ook verliezers onder de retailers. Amazon.com verloor 2,2 procent en JC Penney daalde 5,5 procent.

Apple verloor 2,6 procent en sloot daarmee op zijn laagste niveau sinds 12 juli 2017.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 24, 2018 13:05 ET (18:05 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.