*

Nieuws Buitenland

BEURZEN Duidelijke opleving beurzen New York

woensdag 26 december 2018 19:31

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag stevig in het groen, terwijl ook de olieprijzen sterk stegen. Handelaren op Wall Street gingen op jacht naar koopjes na de zware koersverliezen van de afgelopen tijd. Dinsdag bleef de Amerikaanse markt dicht voor kerst.

De Dow-Jonesindex noteerde tussentijds 1,9 procent hoger op 22.197 punten. De brede S&P 500 klom 2 procent tot 2397 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 2,9 procent tot 6372 punten.

Beleggers kauwden nog altijd op de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid. Die is veroorzaakt door onenigheid over een nieuw budget. President Donald Trump houdt vol dat daar geld voor de bouw van een muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens in moet worden opgenomen. Democratische politici zijn het daar niet mee eens.

Verder bleef ook de aanhoudende kritiek van Trump op de Federal Reserve en Fed-voorzitter Jerome Powell boven de markt hangen. Trump heeft inmiddels ook zijn vertrouwen uitgesproken in de centrale bank en Powell, maar blijft kritisch op het gevoerde beleid van renteverhogingen. Trump zou vorige week nog met het idee hebben gespeeld om Powell te ontslaan, al werd dat bericht door het Witte Huis tegengesproken.

Winkelbedrijven profiteerden van sterke verkoopcijfers over de feestdagenperiode. Zo wonnen Walmart, Macy's, Nordstrom en Kohl's tot 6,7 procent. Amazon klom ruim 6 procent. De webwinkel claimde nog nooit zo veel artikelen te hebben verkocht in de afgelopen periode. Onder meer de vraag naar de Echo-apparaten waarmee gebruik gemaakt kan worden van Amazon's slimme assistent Alexa, trok aan. Ook werden tientallen miljoenen mensen lid van abonneedienst Amazon Prime.

De olieprijzen bleven ook een aandachtspunt. Brentolie bereikte eerder op de dag nog voor het eerst in bijna anderhalf jaar minder dan 50 dollar, maar later veerde de prijs sterk op. Brent werd 6,4 procent duurder op 53,69 dollar per vat. Amerikaanse olie ging 6,9 procent omhoog tot 45,46 dollar. De grote olieconcerns ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips stegen tot 4,3 procent en ook oliedienstverleners als Schlumberger en Halliburton zaten in de lift.

De euro was 1,1363 dollar waard, tegen 1,1409 dollar bij het Europese slot op maandag.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)