*

Nieuws Buitenland

Wall Street koerst af op hogere opening

vrijdag 4 januari 2019 15:01

Grote stijging werkgelegenheid.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen vrijdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ongeveer een half uur voor de openingsbel tot 1,1 procent in het groen.

De futures liepen wel wat terug na de publicatie van het Amerikaanse banenrapport over december.

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten steeg in december veel harder dan verwacht, terwijl de werkloosheid onverwacht toenam. Er kwamen afgelopen maand 312.000 banen bij, terwijl de markt uitging van een groei van ongeveer 176.000 banen. De werkloosheid kwam uit op 3,9 procent. Economen rekenden op een daling van 3,7 procent in november naar 3,6 procent afgelopen maand. Op jaarbasis stegen de lonen met 3,2 procent. De markt rekende op een loongroei van 3 procent op jaarbasis.

Het Amerikaanse banenrapport was over de volle breedte sterk. Dit zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdagmiddag tegen ABM Financial News. Het hoofdcijfer, de groei met 312.000 banen in december, "is heel sterk", aldus Marey.

Maar ook de andere cijfers waren dit. Zo werd de groei in november en oktober flink opwaarts bijgesteld en was de loongroei met 3,2 procent op jaarbasis beter dan verwacht. En dit, zo benadrukte Marey, terwijl december 2017 een heel sterk maand was. "Dus ondanks deze vergelijkingsbasis toch een versnelling van de loongroei."

De werkloosheid liep wel op, van 3,7 naar 3,9 procent, maar ook dit is volgens Marey goed nieuws. De stijging is te danken aan een toestroom aan de aanbodkant, "en dat is eigenlijk heel goed". Dat betekent dat mensen weer kansen zien om aan de slag te gaan en zich op de arbeidsmarkt begeven.

Het rapport zal volgens Marey voor de Federal Reserve een goed argument zijn om de rente te blijven verhogen. De zogeheten dot plot van de Fed wijst voor dit jaar op twee renteverhogingen. Door de nodige macro-economische tegenwind begon de markt echter al rekening te houden met nul verhogingen of zelfs een renteverlaging. Maar met dit rapport denkt Rabobank dat een volgende verhoging in maart er zeker wel in zit.

Vrijdag kwam er ook positief nieuws over China. Beijing zal harder gaan stimuleren in een poging de economische tegenwind te kunnen weerstaan. Dit bleek nadat de Chinese premier Li Keqiang een aantal Chinese banken bezocht. Daarnaast zal een Amerikaanse delegatie volgende week naar Beijing afreizen voor een nieuwe ronde van onderhandelingen, zo meldde persbureau Bloomberg donderdagavond. De onderhandelingen zullen op maandag en dinsdag plaatsvinden en het Amerikaanse team zal geleid worden door handelsgezant Jeffrey Gerrish.

Vrijdagmorgen bleek verder dat de bedrijvigheid in de Chinese dienstensector in december in een fractioneel hoger tempo gegroeid dan een maand eerder. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam uit op 53,9, na een stand in november van 53,8. Eerder deze week bleek dat de inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie in december was gedaald van 50,2 naar 49,7. Daarmee kwam de samengestelde index in december uit op 52,2, tegenover 51,9 in november.

De Democraten hebben sinds donderdag weer een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en zij streven ernaar om zo snel mogelijk een eind aan de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid te maken. Door deze shutdown krijgt een groot aantal Amerikaanse ambtenaren niet uitbetaald. De Republikeinen kunnen nog wel gaan dwarsliggen, omdat zij hun meerderheid in de Senaat hebben behouden.

Op macro-economisch vlak staat vrijdagmiddag ook de inkoopmanagersindex van de dienstensector in december op de agenda.

Fed-voorzitter Jerome Powell staat vrijdag ook in de belangstelling, omdat hij deelneemt aan een paneldiscussie in Atlanta. Mogelijk gaat hij iets zeggen over de toegenomen risico's voor de Amerikaanse economie. Ook zijn voorgangers Ben Bernanke en Janet Yellen nemen deel aan de discussie.

Olie noteerde vrijdag tot 2,3 procent hoger. Vrijdagmiddag worden de wekelijkse olievoorraden gepubliceerd. Vanwege de viering van Oud en Nieuw is de publicatie enkele dagen uitgesteld.

De euro/dollar noteerde op 1,1370. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1408 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1400 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Apple stond in de elektronische handel voorbeurs 1,5 procent hoger. Donderdag verloor het aandeel nog 10 procent na de omzetwaarschuwing woensdagavond laat.

eBay verloor 1,8 procent. Goldman Sachs verlaagde het advies voor het aandeel van Kopen naar Neutraal.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index eindigde donderdag 2,8 procent lager op 2.447,89 punten. De Dow Jones verloor 2,8 procent op 22.686,22 punten, terwijl de Nasdaq 3 procent moest prijsgeven op 6.463,50 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 04, 2019 09:01 ET (14:01 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.