*

Nieuws Buitenland

Opnieuw meevaller Bayer in Roundup zaak

vrijdag 4 januari 2019 15:23

Aandeel Duits chemieconcern 4 procent in de plus.

(ABM FN-Dow Jones) Chemiereus Bayer heeft opnieuw een kleine overwinning geboekt in een rechtszaak over gewasbestrijdingsmiddel glyfosaat, ook wel bekend als Roundup. Een Californische rechtbank bepaalde donderdagavond laat dat er slechts beperkt bewijs mag worden aangeleverd door de eiser. De rechtszaak staat gepland voor volgende maand.

Advocaten mogen in een eerste fase van de rechtszaak alleen proberen aan te tonen dat Roundup de oorzaak is van de kanker van de eiser. Volgens analisten van UBS is dit een belangrijk verschil met een eerdere soortgelijke zaak, die Bayer verloor. Analisten van de Zwitserse bank rekenen erop dat er uiteindelijk een schikking zal worden getroffen van minimaal 5 miljard dollar. Er lopen naast deze zaak meer dan 9.000 vergelijkbare claims dat de onkruidverdelger kanker heeft veroorzaakt. Bayer zei vorig jaar dat men verwacht tot zeker 2021 bezig te zijn met de nasleep.

Bayer nam het Amerikaanse Monsanto in 2017 definitief over voor 63 miljard dollar. In oktober oordeelde een rechter al dat een eerder toegewezen schikkingsbedrag aan tuinman Dwayne Johnson van 289 miljoen dollar opnieuw beoordeeld moest worden omdat onvoldoende was bewezen dat Monsanto kwaad in zin heeft gehad.

Met het oordeel van donderdag moeten de advocaten van Johnson allereerst aan kunnen tonen dat zijn kanker is veroorzaakt door het bestrijdingsmiddel. Is dit het geval, dan mag in de tweede fase van de rechtszaak worden bepleit dat Monsanto en Bayer toezichthouders hebben misleid.

Bayer zei in een eerste reactie dat men tevreden is over het oordeel van de rechter. Het bedrijf heeft herhaaldelijk ontkend dat Roundup kanker veroorzaakt.

Het aandeel Bayer steeg vrijdagmiddag bijna 4 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 04, 2019 09:23 ET (14:23 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.