*

Nieuws Buitenland

Futures wijzen op vlakke start Wall Street

maandag 7 januari 2019 13:24

Adempauze na sterk banenrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een vlakke opening tegemoet, na de sterke stijging van vrijdag, in afwachting van positieve signalen over het Amerikaans-Chinese handelsdispuut.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd vrijwel ongewijzigd, iets oplopend van een eerdere lagere openingsindicatie.

Vorige week vrijdag herstelde Wall Street na een veel beter dan verwacht Amerikaans banenrapport en uitspraken van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve.

Beleggers houden maandag vooral de handelsgesprekken tussen de VS en China in de gaten. Dit weekend kwamen hooggeplaatste Amerikaanse diplomaten aan in Beijing, nadat hoge functionarissen uit China, waaronder vicepremier Liu He, onverwacht hun opwachting maakten bij lopende onderhandelingen in Washington. Mogelijk is dit een aanzet voor een oplossing van de handelsoorlog tussen beide landen.

"We verwachten dat we de komende weken een herstelbeweging zullen zien in een dalende markt, en we verwachten dat in de komende maanden tot kwartalen een nieuwe stijgende markt zich zal ontwikkelen", stelde technisch analist Ari Wald van Oppenheimer & Co.

Het herstel van vrijdag volgde na verliezen die werden ingeluid door een omzetwaarschuwing van Apple.

"Het beursjaar is lelijk begonnen omdat bedrijven het winstalarm beginnen af te laten gaan, wat een duidelijk gevolg is van de handelsoorlog", stelde analist Peter Cardillo van Spartan Capital Securities. "Hoewel we verwachten dat de totale bedrijfswinsten zullen dalen, zullen de multinationals het zwaarst worden geraakt door de handelsoorlog."

Intussen blijft het Amerikaanse overheidsapparaat deels gesloten, door een impasse tussen de president en het Congres over de financiering van een muur langs de Mexicaanse grens.

In het Verenigd Koninkrijk kondigde de Britse premier Theresa May aan dat er medio januari zal worden gestemd door het parlement over het geplande vertrek uit de EU. Het door May onderhandelde akkoord zal worden verworpen, is de algemene verwachting.

De euro/dollar noteerde op 1,1439. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1424 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1398 op de borden.

De olieprijs steeg maandag. Een februari-future West Texas Intermediate 2,4 procent tot 49,12 dollar, terwijl een maart-future Brent 2,2 procent duurder werd op 58,32 dollar.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Lox Oncology schoot maandag omhoog met 50 procent in de handel voorbeurs, nadat Eli Lilly aankondigde het bedrijf te willen overnemen voor 8 miljard dollar, wat een premie biedt op de koers van 68 procent.

Tesla meldde maandag via het Twitter-account van CEO Elon Musk dat de eerste spade in de grond gaat nabij Shanghai, voor de eerste 'gigafactory' van de fabrikant van elektrische auto's buiten de Verenigde Staten. Dit zou de productiekosten voor de Tesla-auto's fors kunnen verlagen. In de tweede helft van het jaar zou de productie in beperkte mate kunnen beginnen, volgens CNBC.

Handel wordt maandag ook verwacht in het aandeel PG&E. Het nutsbedrijf gaat zijn bestuur vernieuwen in reactie op zorgen dat er miljardenclaims kunnen komen vanwege de recente dodelijke bosbranden in Californië. De koers is sinds begin oktober bijna gehalveerd.

Het aandeel Netflix steeg vrijdag 10 procent, nadat analisten van Goldman Sachs een koersdoel van 40 dollar afgaven voor het bedrijf dat films en tv-series streamt.

Opvallende bewegers waren vrijdag verder Advanced Micro Devices, dat 11 procent steeg, en het Chinese internetwarenhuis Alibaba, dat 7 procent meer waard werd.

Slotstanden

Wall Street sloot vrijdag fors hoger na een meevallend banenrapport. De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 3,4 procent tot 2.531,94 punten, de Dow Jones index won 3,3 procent op 23.433,16 punten en de Nasdaq sloot 4,3 procent hoger op 6.738,86 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 07, 2019 07:24 ET (12:24 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.